Vijećnici ogorčeni prijedlogom novog zaduženja: Gdje su nestali deseci milijuna kuna od prodaje Hotela Cavtat @ Opatija

Osim pitanja kako je moguće da se u investiciju od 40 milijuna kuna krenulo bez čvrstih garancija od partnera, predstavnici većine u Vijeću kritizirali su i probijanje investicije u visini većoj od 4 milijuna kuna.

Opatija – Kako su potrošena sredstva od 50 milijuna kuna dobivena prodajom hotela Cavtat, zbog čega su probijeni troškovi investicije u Dječji vrtić te je li uopće postojao ugovor sa Zajednicom Talijana za financiranje tog projekta – pitanja su na koje gradonačelnik Ivo Dujmić mora odgovoriti prije nego što zatraži od vijećnika izglasavanje novog kredita, kazali su vijećnici predstavničke većine okupljeni u Koaliciju za bolju Opatiju, odnosno stranaka SDP-AM-HSU-IDS-UK, na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Vijećnici su poručili da je stigao „očekivani hladni tuš“, nakon što se „gradonačelnik zajedno sa svojom koalicijom predvođenom HDZ-om u javnosti više puta pohvalio dosad učinjenim za Grad Opatiju i građane“.

Istaknuli su kako Dujmić od Vijeća „ultimativno traži zaduženje u iznosu od 20 milijuna kuna“, uz prijetnju predstavničkoj većini da će – ako ne podrži prijedlog novog zaduženja građana – „biti odgovorna za obustavu izvršenja proračuna i drastično rezanje proračunskih rashoda za kulturu, sport, socijalu, školstvo i druge mjere koje će gradonačelnik biti prisiljen poduzeti“.

Odgovarajući na Dujmićeve kritike, predstavnici većine u Vijeću kazali su da do sada nisu obustavili niti jednu prodaju nekretnine koju je gradonačelnik uputio vijećnicima, ali i kazali da očekuju od gradonačelnika odgovor na neka ozbiljna pitanja.

– S obzirom da se do sada nikad nigdje nije spominjao iznos iz ugovora od 13 milijuna kuna s kojim Zajednica Talijana sudjeluje u projektu izgradnje Dječjeg vrtića, tražimo od gradonačelnika da pokaže javnosti taj ugovor u kojem će valjda biti vidljivo kojim sredstvima osiguranja plaćanja je zaštitio Grad Opatiju, poručili su vijećnici, upitavši i zbog čega je potrebno podizanje kredita od 20 milijuna kuna „kad se gradonačelnik neprestano hvali stabilnim proračunom i kad je već više puta izjavio da će novi Dječji vrtić na Punta Kolovi biti izgrađen financijskim sredstvima od prodaje dionica društva LRH Hoteli Cavtat“.

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić pitao je kako je moguće da se planira projekt od 40 milijuna kuna iz kojeg se partner može „samo tako“ povući.

– Zna li gradonačelnik koji se hvali svojom poduzetničkom prošlošću što je bankovna garancija? Je li moguće da u 21. stoljeću sklapa ugovore na stisak ruke kao u kaubojskim filmovima? Zašto u planiranju proračuna nije bilo niti naznake da će možda nedostajati 13 milijuna? Pohvalio se da su građani LRH platili vrtić svojim višedesetljetnim radom, a sad predlaže i zaduženje njihovih unuka, rekao je Kurelić.

Hoteli Cavtat, podsjetili su članovi vijećničke većine, prodani su za 67 milijuna kuna, od čega je gradu pripalo skoro 50 milijuna kuna, za koje je najavljeno da će se „koristiti u realizaciji daljnjih kapitalnih investicija koje su nužne za gospodarski i društveni prosperitet“.

– Kako se Kulturni centar Gervais i Sportska dvorana Marino Cvetković izgrađeni podizanjem kredita postavlja se pitanje gdje je završilo 50 milijuna kuna kad nam je potreban novi kredit od 20 milijuna kuna da bi mogli završiti Dječji vrtić na Punta Kolovi, pitali su članovi predstavničke većine.

Istaknuli su kako je i kod vrtića „prisutno pitanje probijanja investicije koje je uvjek prisutno kod investicija u Gradu Opatiji“.

– U svom posljednjem istupu gradonačelnik je objavio da su troškovi izgradnje Dječjeg vrtića 42 milijuna i 890 tisuća kuna te posebno hrabro ističe da nije bilo probijanja ukupno planiranih troškova unatoč činjenici da je višekratno na istom gradskom portalu prije nepune dvije godine isto on objavljivao da je ukupni trošak izgradnje Dječjeg vrtića Punta Kolova s PDV-om 38 milijuna i 628 tisuća kuna. Očito da povećanje troškova izgradnje Dječjeg vrtića na Punta Kolovi od 4,26 milijuna kuna gradonačelnik koji se u javnosti hvali svojom poduzetničkom prošlosti ne smatra probijanjem investicije ili smatra da nakon što je probijena investicija izgradnje Kulturnog centra Gervais u iznosu od preko 12 milijuna kuna iznos od 4,26 milijuna kuna iznos koji nije vrijedan spomena, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!