Vijećnici zadržali naknade, proračun smanjen za 25 posto @ Lovran

Arhiva: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

Arhiva: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

U proračun su uvrštena i sredstva u iznosu od 230.000 kuna za kupnju poslovnog prostora u ulici Stari grad 92, što je svojevrsni presedan, jer se radi o prvom slučaju u povijesti u kojem je ova lokalna samouprava odlučila iskoristiti svoje pravo prvokupa.

Lovran – Vijećnici Općine Lovran ipak se nisu poveli za primjerom koji su postavili načelnik Alan Sanković i njegov zamjenik Branislav Petković smanjivši svoje plaće za deset posto.

Na nedavnoj sjednici Vijeća, naime, odbijen je prijedlog odluke o naknadi vijećnika, kojim su sve naknade – vijećnicima, predsjednici Vijeća i članovima radnih tijela – trebale biti umanjene za deset posto. Nakon kratke i argumentirane rasprave, koja nije ”skliznula” u ideološke podjele kako je to bio slučaj kada se o sličnoj temi raspravljalo na opatijskom Gradskom vijeću, većinom glasova donesen je zaključak kako nema potrebe za smanjivanjem naknada koje mjesečno iznose 500 kuna, već da je puno bolja varijanta pojačati intenzitet rada kako bi se Vijeće sastajalo više od jednom mjesečno.

Vijećnici su na sjednici održanoj u četvrtak navečer usvojili i druge izmjene proračuna za 2013. godinu, koje predstavljaju konačnu ”rekapitulaciju” stanja u gradskoj blagajni, odnosno usklađenje za one primitke i izdatke koji se realno neće moći izvršiti do kraja godine.

Tako je proračun umanjen za oko 25 posto ili 11,5 milijuna kuna i snižen na oko 35 milijuna kuna, pri čemu su najveću ulogu imali planirani, a neostvareni prihodi od prodaje nekretnina od gotovo 13,5 milijuna kuna. Taj minus djelomično je ublažen povećanjem prihoda od poreza za čak 1,4 milijuna kuna u odnosu na plan. U proračun su uvrštena i sredstva u iznosu od 230.000 kuna za kupnju poslovnog prostora u ulici Stari grad 92, što je svojevrsni presedan, jer se radi o prvom slučaju u povijesti u kojem je ova lokalna samouprava odlučila iskoristiti svoje pravo prvokupa, kako bi po relativno povoljnoj cijeni u vlasništvo dobila poslovni prostor u starome gradu.

Davor Žic / PodUčkun.net