Vijećnik Igor Puž optužio gradonačelnika Dujmića da ostvaruje privatnu korist uz pomoć javnog novca @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća jedno od pitanja bilo je ono Igora Puža koji je gradonačelnika Dujmića pitao radi li se milijunska investicija u kanalizaciju za svega dvije kuće zbog toga što bi i on od toga mogao imati interesa…

Opatija – Ostavka ravnateljice Rajne Miloš i problematika vezana uz Opatijsku kulturu, propadanje Ville Münz, ali i pitanje rukovode li privatni interesi ulaganje u javnu infrastrukturu bili su glavne teme vijećničkih pitanja na jučerašnjoj ”dvostrukoj” sjednici Gradskog vijeća.

Dvostrukoj, jer su vijećnici prvo ”brzopotezno” zaključili prošlu, prekinutu, sjednicu, da bi nastavili s novim dnevnim redom i ”novom rundom” vijećničkih pitanja koja su uglavnom bila upućena gradonačelniku Ivi Dujmiću.

Tako je Igor Puž, vijećnik Akcije mladih pitao kojim se kriterijima povode planeri izgradnje kanalizacijske mreže, kada se trenutačno u Poljanama postavlja infrastruktura u dužini od oko jednog kilometra u zaseoku Korići kako bi se stiglo do dvije kuće, umjesto da se nastavi ”povlačiti” cijevi kroz Veprinac u čiji je jedan dio kanalizacija već stigla, gdje bi se za isti trošak obuhvatilo više od pedeset objekata.

– Ne znam na što imate insinuacije, ali dobro znate da Komunalac radi planove, pa ćemo tražiti od direktora tvrtke da vam ih dostavi, odgovorio je Dujmić. Dodao je kako gradska uprava nema utjecaja na te planove, osim što prilikom planiranja proračuna dodaje potrebna sredstva za realizaciju planova liburnijskog komunalnog poduzeća, koje je posljednjih godina uspjelo redovito osigurati financiranje iz vanjskih izvora i do 90 posto.

– Kad ste me već pitali, insinuacija je bila da se ta kanalizacija gradi na tom potezu jer ste vi, preko svoje obitelji ili tvrtki, kupili na toj lokaciji terene na kojima planirate graditi luksuzne vile, za što vam treba pristup kanalizaciji, reagirao je Puž, na što je Dujmić odgovorio kako ”Ivo Dujmić nije kupio ništa” te kako ”logika nalaže da se gradi tamo gdje se više objekata može gravitacijskim padom spojiti na mrežu”, da bi mu Puž poručio kako se onda slažu da nema logike graditi infrastrukturu za dvije kuće kad ih se s istim troškovima može spojiti pedesetak.

– Očito je da tu treba utvrditi je li prije kupljen teren ili je sačinjen plan, kako bi se vidjelo može li se to dvoje dovoditi u vezu, zaključio je predsjednik Vijeća Viktor Peršić, napomenuvši da očekuje da se Puž ispriča zbog optužbe Dujmića ako se ona pokaže pogrešnom.

Vijećnik HDZ-a Goran Crnković, govoreći o ostavci Rajne Miloš, pitao je zbog čega je upravo ona imenovana vršiteljicom dužnosti nakon ostavke.

– Na inicijativu vijećnika da se dostavi dokumentacija o radu Festivala Opatija organizirali smo tu točku vijeća, i bila je to prilika da se o svemu prodiskutira i komentira opatijska kulturna politika. Nažalost, do toga nije došlo jer je sjednica prekinuta bez kritike i bez komentara. Nakon svega što je uslijedilo u medijima, ravnateljica je osjetila da ne uživa više podršku za svoj rad i podnijela je ostavku. Budući da život mora ići dalje, da je u tijeku organizacija Adventa te da moramo pripremiti program za prvi kvartal u novom kulturnom centru, trebalo je zadržati kontinuitet i zato sam predložio Upravnom vijeću da Rajnu Miloš imenuje vršiteljem dužnosti do izbora novog ravnatelja. Natječaj će biti raspisan u idućih 30 dana i vjerujem da bismo novog ravnatelja mogli imati početkom iduće godine, kazao je Dujmić, a predsjednik Vijeća Peršić dodao je kako je to normalno u situaciji kada čelna osoba neke institucije svojevoljno odstupi s pozicije.

Robert Kurelić, vijećnik Akcije mladih, kazao je kako je dobio dopis švicarske agencije za promociju u kulturi, u kojem se nudi jedan veliki projekt Opatiji, u koji su uključena poznata imena klasične glazbe, te slavni glumac John Malkovich kao narator.

– Koliko sam shvatio, Festival Opatija nije pokazao nikakav interes za taj projekt, pa me zanima mislite li da bi Opatija trebala težiti projektima od međunarodnog značaja koji će u grad dovesti goste iz susjednih država ili da imamo što i dosad, program koji ne može privuću širu publiku, kao što je koncert Jacquesa Houdeka, pitao je Kurelić.

Dujmić je odgovorio kako je to pitanje za novog ravnatelja, ali da je u susjednim gradovima, primjerice u Istri, praksa takva da se privatni sektor uključuje u sufinanciranje velikih manifestacija, a kako u Opatiji takve situacije nije bilo, te da program Festivala Opatija nije imao ozbiljnijeg sponzora izuzev nekih manjih događanja. Dodao je i kako u gradskom proračunu ne postoje sredstva za financiranje milijunskih manifestacija.

– Ovdje stoji i trošak takvog događanja, on iznosi 40 tisuća eura što je bitno manje od jednog Solo Positivo Film Festivala. Slažem se da je na ravnatelju da pronađe sponzore, a ako Upravno vijeće ne može naći sposobnog ravnatelja koji je to u stanju, onda ih treba smijeniti pa postaviti i neke nove ljude na to mjesto koji će naći adekvatnog ravnatelja, zaključio je Kurelić, da bi vijećnik SDP-a Danko Žitinić dodao kako će sada svakako trebati izabrati ”najboljeg ravnatelja u povijesti ustanove, kako bi se preokrenula silazna putanja na kojoj je opatijski kulturni program proteklih godina”.

Kurelić je postavio i pitanje vezano uz Villu Münz, kazavši kako je dobio informaciju da je tvrtka Sagita koja je vlasnik vile otišla u stečaj, te je stečajni upravitelj ponudio vilu u prvokup Opatiji, sukladno zakonu. Vrijednost vile prema procjeni je 7,6 milijuna eura, a Kurelić je pitao kada će se ta točka naći na dnevom redu Vijeća.

– Grad Opatija neće kupiti Villu Münz, jer ju je Grad i prodao. Zato ta točka neće niti ići na Vijeće. Ono što možemo napraviti, u dogovoru sa stečajnim upraviteljem, jest spriječiti daljnje propadanje vile, jer to je i naš interes. Mi nemamo za to sredstava u proračunu, ali dogovorili smo da raspišemo tender zainteresiranim ulagačima koji bi odradili radove na restauraciji vile, uz uvjet da se naplate po njenoj prodaji, odnosno da njihovo potraživanje, skupa s kamatama, uđe u stečajni plan. Grad bi u toj situaciji bio jamac da će se troškovi doista i platiti, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!