Vratila se hrvatska delegacija s Vlaka sjećanja @ Rijeka

Dvanaest sudionika Vlaka sjećanja iz Hrvatske – tri srednjoškolca, šest studenata, jedna odvjetnica i dva tajnika UABA – vratilo se jučer s putovanja u poljske logore smrti.

Rijeka – Vlak sjećanja, međunarodni edukativni projekt u sklopu kojega dvaput godišnje na ruti Bruxelles-Aushwitz-Bruxelles i Milano-Auschwitz-Milano čarter vlakovi prevoze oko 750 učenika, predstavnika udruga civilnog društva, studenata, povjesničara i drugih zainteresiranih pojedinaca s ciljem edukacije o Holokaustu, tijekom vikenda ”odradio” je još jednu ”edukativnu turu”, s koje se jučer u Rijeku vratilo i 12 predstavnika hrvatske delegacije.

– Naša ekipica od dvanaest ljudi jako je lijepo primljena, i dobro smo se uklopili među 750 putnika iz čitave Europe. Najviše je tu bilo mlađih ljudi, u dobi od 15 do 17 godina, ali putovanje je bilo doista edukativno za sve generacije. Tijekom putovanja održavane su prezentacije i projekcije filmova, kako bi nas upoznali s onime gdje idemo, a na povratku smo razgovarali o dojmovima i prepričavali viđeno. Mi smo se u program uključili pročitavši pismo Olega Mandića, u kojem su iznesena sjećanja na vrijeme koje je on proveo u Auschwitzu, i koje je sa zanimanjem prihvaćeno kod ostalih sudionika. Bilo je to putovanje u povijest, putovanje u koje smo išli srcem i umom. Kad razmišljamo o odluci koja je donesena u jednom trenu, i promijenila sudbine šest milijuna ljudi, moramo razmišljati kako i zašto se ona dogodila i tko je za to odgovoran. Međutim, nije uvijek lako razmišljati. Birkenau znači polje breza, i doista, radi se o ogromnom polju ispunjenom brezama – nekad mi je to bilo najljepše drvo, a sada me ispunjava užasom, kazala nam je po povratku tajnica UABA-e Opatija i vođa puta Suzana Cvjetković.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net