Županija unutar županije – Riječka aglomeracija trebala bi obuhvaćati i liburnijske gradove i općine @ Rijeka

slatina_more_2014

Rasprava o formiranju aglomeracija podsjeća na burne svađe između riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine oko ideje da se najveći gradovi izdvoje iz županijskih područja.

Opatija, Rijeka – Članovi opatijskog Gradskog vijeća na današnjoj će sjednici raspravljati samo o jednom pitanju – hoće li Opatija postati dio ”urbane aglomeracije Rijeka”, svojevrsne ”županije unutar županije”, čije su osnivanje omogućile zakonske izmjene usvojene krajem prošle godine. Naime, zakonom je određeno da četiri najveća grada u Hrvatskoj – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek – sa svojim širim područjima formiraju svojevrsnu zajedničku interesnu sferu, a obrazloženje za takvu mogućnost jest mogućnost boljeg iskorištavanja sredstava iz fondova EU suradnjom među jedinicama lokalne samouprave koje čine prostornu cjelinu.

Međutim, rasprava o formiranju aglomeracija podsjeća na burne svađe između riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine oko ideje da se najveći gradovi izdvoje iz županijskih područja. U ovom slučaju radi se ipak o bitno drugačijem modelu, čije se konkretne pojedinosti još uvijek ne znaju budući da Vlada nije donijela potrebne podzakonske akte.

– Predstavnici jedinica lokalnih samouprava, na inicijativu Vojka Obersnela, gradonačelnika Grada Rijeke, suglasili su se da je moguće realizirati čitav niz pripremnih aktivnosti i prije donošenja provedbenih dokumenata nadležnih državnih tijela. Treba naglasiti da je pritom osnovni motiv izvršiti kvalitetnu i učinkovitu pripremu za prva sredstva iz EU-fondova koja su Republici Hrvatskoj na raspolaganju već tijekom 2015. godine. Time je iskazana ambicija čelnika jedinica lokalne samouprave buduće urbane aglomeracije Rijeka da se raspoloživa EU-sredstva realiziraju na dobrobit građana i poduzetnika, odnosno za razvoj urbane aglomeracije Rijeka, stoji u obrazloženju dokumenta koji će danas, izgledno je, usvojiti opatijski gradski vijećnici.

Uz Opatiju, u urbanu aglomeraciju prema prvom prijedlogu spadali bi Lovran, Mošćenička Draga, Matulji, Kastav, Bakar, Čavle, Jelenje, Klana, Kraljevica, Kostrena, Omišalj i Viškovo, odnosno gradovi i općine koje obuhvaćaju više od tri četvrtine županijske populacije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!