Žuti bageri kao vijesnici proljeća – počinje sezona radova @ Liburnija

radovi_matulji_2014 (2)

S dolaskom lijepog vremena, krenuli su i radovi na izgradnji komunalne infrastrukture – ”najpogođeniji” će biti centar Matulja gdje se spaja zapadni i istočni krak plinske mreže te dovršava vodovodna i kanalizacijska mreža.

Matulji, Opatija, Lovran – Osjeća se početak proljeća – temperature su u porastu, dani su duži i ugodniji, priroda je zelenija, a na ulice izlaze ljudi i – bageri… Već uobičajena slika posljednjih godina neće izostati niti ove, jer s prvim sunčanim danima kreću i velike infrastrukturalne investicije, u kojima – također po uhodanom običaju – prednjače Matulji.

Gradilište POS-a @ Lovran

Gradilište POS-a @ Lovran

Naime, ovog tjedna započela je izgradnja posljednje faze uređenja komunalne infrastrukture, a radovi će biti koncentrirani u centru Matulja. Nakon što su proteklih godina kanalizaciju i plin dobila naselja šireg područja matuljskog središta – od Frančića do Frlanije te od Šmogora do Kuka – sada će se radovima na glavnoj prometnici različiti podsustavi spojiti u cjelinu.

Prema informacijama iz Općine Matulji, radovi će se paralelno izvoditi na potezu od raskršća ispred slastičarne i FINA-e do raskršća s Ulicom 43. Istarske divizije, te u samoj toj ulici – koja spaja centar s Bregima i Veprincom – od skretanja do bivšeg skladišta Trgovačkog u Gajanićima. Takva situacija dovest će i do određenih poteškoća u prometu, pa će tako Ulica 43. Istarske divizije biti zatvorena za sav promet, a Trgom maršala Tita prometovat će se jednim trakom.

Vrijednost ove investicije – u kojoj se postavljaju cjevi za vodoopskrbu, ali i plinske instalacije kojima će se spojiti zapadni i istični dio Matulja u zajedničku mrežu te omogućiti da u skoroj budućnosti Energov plin stigne i do matuljskih potrošača – iznosi oko 1,5 milijuna kuna, izvođači su Građevinar iz Čabra te Goran graditeljstvo iz Delnica, a rok za dovršetak je 30. svibnja.

Nisu ovo jedini radovi čiji su investitori Liburnijske vode, jer se trenutačno odvijaju i radovi u matuljskom zaleđu, na transportnom cjevovodu Rupa – Brce koji bi trebali biti dovršeni do kraja mjeseca, kao i oni u Rukavcu gdje je lani počela izgradnja sanitarne kanalizacije.

radovi_matulji_2014 (1)

Radovi na uređenju mreže sanitarne kanalizacije odvijaju se i u Opatiji, gdje su u tijeku i druge investicije – dovršetak POS-ovih stanova koji se očekuje do kraja travnja, te izgradnja hotela Royal i trgovačkog centra Slatina nad garažom koji bi spremni trebali dočekati sezonu. Što se tiče kanalizacije, Liburnijske vode ovog su tjedna započeli radove na izgradnji ogranka sekundarne sanitarne kanalizacije po stepenicama od ulice Antona Raspora prema ulici Stanka Jurdane, te na dijelu ulice Stanka Jurdane od kućnih brojeva 1 do 3. Za vrijeme izvođenja radova pješački prolaz navedenim stepenicama biti će otežan, a sam kraj ulice Stanka Jurdane biti će zatvoren za promet vozila.

Radi se i u Lovranu, gdje je izgradnja hostela Link na mjestu nekadašnjeg hotela Meridional pri kraju, a na početku su radovi na novim POS-ovim stanovima čije je gradilište nedavno otvoreno.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!