FOTO: Predstava Koze diše prč – Za kuščić raja @ Rukavac

Predstava - Koze diši prč

Predstava – Koze diši prč

No, predstava je bila tek jedan od nekoliko dijelova manifestacije, a voditeljica programa Rajka Jurdana Šepić doista se morala ”naraditi”, jer je programa bilo – fanj.

Rukavac – Kuščić raja pronašli su brojni posjetitelji Kinkelove kuće u Rukavcu u nedjelju navečer, zahvaljujući bogatom glazbeno-scenskom programu koji je organizirala Udruga ”Domoljub 1909”. Domaćini, odnosno njihova dramska sekcija, su se predstavili predstavom ”Koze diši prč”, nastavkom već popularnog djela ”V Rukavac ni po kozu” koju je također napisao Fredi Šaina uz pomoć glumaca.

Rajka Jurdana Šepić

Rajka Jurdana Šepić

– Scenografiju smo osmislele same uz pomoć Kristini Kinkela, a za kostimi se moramo zahvalit onen dobren juden ki nisu pikabiti va bidon nesli nego su robu prišparali. A prića je takova da se j’ j’ Miho – Michael vrnul i storil jednu takovu zmešu mej ženskemi su se si mogli od srca nasmet, a i prepoznat jur kakovu susedu, kazala je članica udruge Marijana Kalčić Grlaš koja je bila i jedna od glavnih glumica – utjelovila je Mimicu, gospu i lakomicu ”ka se jako voli hvalit”.

Istaknuli su se i ostale glumice – Barbara Šokačić Dukić odigrala je Lojzu, lajavicu dugega zajika, Danijela Crnić ponovo je ušla u kostim Vicence, ženske ”ka voli popit”, mlekaricu Terezicu utjelovila je Sali Slavić Stupac, a Nina Dukić postala je ”umanjenica” – Ninica, naivna djevojčica. Ženski krug zatvara pokojna Fana koja je kroničar svih događanja i koju je odigrala Heli Kinkela Zrinšćak, dok je jedinu mušku ulogu, onud Mihota Merikana zaslužio Dean Maslić.

Maestro Damir Smerdel

Maestro Damir Smerdel

Kako su kazali sami glumci, – ”predstava ‘Koze diši prč’ govori od vremena pred jedno pedesetak let. To je bilo vreme kada su se naši ”domaći merikani” počeli vrnjat, z više al manje beči i sen va sele golicat maštu. Ča su prnesli, će se pit i jist na njih račun, kako se j’ živelo i slično. Se naše ženske su se okol njih zmutile, pak se tako i Lojza, Terezica i Vicenca, natječu ka će se više Mihotu pijažat i koj će ča više stvari z Meriki dat. Fana je kot i vavek tu da to se „od zgora“ pogleda, da očuva vnuku Ninu ma i da Mimicu dobro oklafra, kazala je Kalčić Grlaš.

No, predstava je bila tek jedan od nekoliko dijelova manifestacije, a voditeljica programa Rajka Jurdana Šepić doista se morala ”naraditi”, jer je programa bilo – fanj. U glazbenom dijelu, naime, nastupio je Moški pevski zbor ”Ludvik Zorzut” Medana kojeg je vodio maestro Radovan Kokošar, kvintet ”Kvartin” Dobrovo i domaći zbor zbor ”Štorija“ Rukavac pod ravnanjem maestra Damira Smerdela.

[nggallery id=830]

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Aleksandra Jurdana / Foto Alex

error: Content is protected !!