FOTO: Svojim lopaticama opatijski mališani svečano inaugurirali gradilište svog budućeg vrtića @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Po?etak radova na vrti?u Pun

Predviđeno je 12 odgojnih skupina za smještaj 199 djece, organiziranih u 4 jasličke skupine i 8 vrtićkih skupina, unutar kojih su predviđene tri odgojno obrazovne skupine na jeziku talijanske nacionalne manjine. Nekoliko fotografija s početka radova pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Po?etak radova na vrti?u Pun

Opatija – Radove na novom opatijskom vrtićkom objektu otvorili su oni kojima će on najviše i služiti – opatijski mališani svojim su lopaticama i službeno inaugurirali gradilište na kojem je jučer započela gradnja 36 milijuna kuna vrijednog vrtića. Na Punta kolovi, iznad Vile Vranješ, radovi će potrajati 18 mjeseci nakon čega će djeca useliti u novi objekt građen prema najmodernijim rješenjima i postizanju visokog pedagoškog standarda. Nakon preseljenja, stara će se vrtićka zgrada u centru grada prodati.

Investitor ove velike i značajne investicije je Grad Opatija, a u njenom sufinanciranju sudjelovat će i Zajednica Talijana Opatija, Zajednica Talijana Rijeka i Universita popolare di Trieste. Radi se o jednoj od najviših investicija na području naše županije koju realizira lokalna samouprava, a najveći dio financiran je prodajom dionica hotelskog poduzeća LRH Cavtat.

Predstavnici opatijske gradske uprave istaknuli su kako je ovo prvi put da Opatija dobiva namjenski objekt građen upravo za dječji vrtić, dok su se dosad prenamjenjenivali već postojeći objekti, koji više ne zadovoljavaju visoke standarde predškolskog odgoja.

vrtic_pocetak_radova_2016_2_01

Početak gradnje obilježila su i prigodna obraćanja zastupnika u Hrvatskom saboru, i predsjednika Talijanske Unije Furia Radina, talijanskog konzula Paola Palminterija, zatim zamjenice župana Marine Medarić, te ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Sabrine Jelić, kao i nastup djece opatijskog vrtića, koja su bila zapravo glavne zvijezde.

Izvođač radova je GP Krk, a radit će prema izvedbenom projektu koji je izradila tvrtka APG Inženjering iz Zagreba, te glavnom projektu koji je rad tvrtke Studio Arhing iz Zagreba. Predviđeno je 12 odgojnih skupina za smještaj 199 djece, organiziranih u 4 jasličke skupine i 8 vrtićkih skupina, unutar kojih su predviđene tri odgojno obrazovne skupine na jeziku talijanske nacionalne manjine. Gradit će se pet objekata s oko 3.500 ”kvadrata” bruto građevinske površine, dok čitava čestica ima veličinu od čak 7.600 kvadratnih metara. Prilikom projektiranja vrtića težilo se održivoj, ekološki izvedivoj građevini koja će djelomično imati zeleni krov, na kojem će biti postavljeni solarni kolektori. Paralelno sa idejnim projektom radio se i projekt hortikulturnog uređenja zemljišta.

Svečom početku radova na gradnji novog dječjeg vrtića nazočili su i Viktor Peršić, predsjednik Gradskog vijeće Grada Opatije, Romina Alkier, predsjednica HNS Opatija, Dušan Mušćo, predsjednik HSU Opatija, Norma Srbulj, Sonja Kalafatović i Pietro Varljen, predstavnici Zajednice Talijana Opatije, Josip Purić, direktor GP Krk, zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, gradski vijećnici, pročelnici i djelatnici opatijske gradske uprave, dječja gradonačelnca Lea Leonarda Pašić, te predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Ivan Tancabel, i drugi gosti i uzvanici.

Nekoliko fotografija s početka radova pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!