Nezavisni vijećnici protiv poskupljenja komunalne nakanade – Traže bolju naplatu postojećih obaveza @ Matulji

Arhiva: Barak, Grbac i Ivaničić

Arhiva: Barak, Grbac i Ivaničić

Nezavisni vijećnici Željko Grbac, Igor Barak i Miroslav Ivaničić tako su upozorili da će mjesečni iznos naknade stanovnicima Matulja porasti za 50 posto, ali i da će stanovnicima Škrapne ili Muna porasti za čak 480 posto.

Matulji – Najava podizanja vrijednosti boda komunalne naknade i utvrđenja novih opsega i koeficijenta komunalnih zona, koju je nedavno iznio načelnik Mario Ćiković, izazvala je snažne reakcije kod građana, ali i predstavnika oporbe.

Nezavisni vijećnici Željko Grbac, Igor Barak i Miroslav Ivaničić tako su upozorili da će mjesečni iznos naknade stanovnicima Matulja porasti za 50 posto, ali i da će stanovnicima Škrapne ili Muna porasti za čak 480 posto.

– Prema izračunu našeg načelnika kvaliteta stanovanja u Rukavcu i u Malim Munama je identična i stoga u oba naselja treba plaćati 0,36 kuna po kvadratnom metru stambenog prostora! Prema stavu načelnika centar Matulja ima istu autobusnu povezanost kao Mune ili Brce, u Rukavcu treba za ogrjev tijekom zime 35 metara drva kao i na Žejanama, stanovniku Frlanije treba pola sata vožnje do prvog marketa ili do osnovne škole, a iz Ulice Milana Frlana do autobusne stanice pješači se ili vozi svojim vozilom skoro 2 kilometra kao i s vrha Škrapne, kazao je Grbac, dodavši da novi izračun komunalne naknade destimulira poduzetništvo u gornjim krajevima.

Prema njegovu izračunu, privredni subjekt u Permanima dosad je za 1.000 ”kvadrata” poslovnog prostora trebao plaćati 900 kuna, a po novom 1800 kuna, u Rupi je za istu površinu dosad plaćao 600 kuna a po novom 1.687,50 kuna.

– Načelnik priznaje da je podignut broj obveznika plaćanja naknade i iznos naplaćene naknade. Ali prešućuje da je to napravljeno nakon otkazivanja poslušnosti u Vijeću i zaključka vijećnika da se stručne službe ozbiljno posvete izradi rješenja i utvrđivanju obveznika plaćanja! Naplata je dignuta skoro 50 posto, a još uvijek se ne naplaćuje svima. Tako, recimo, tvrtka UBM projekt Matulji d.o.o. ne plaća na svoj teren u RZ1 ni kune komunalne naknade, iako bi trebala i po općinskoj odluci, ali i prema zakonu. Zapravo, tu naknadu ne plaća apsolutno nitko jer nije niti izdano niti jedno rješenje! Općina ulaže u prostornu dokumentaciju, zemljišta postaju građevinska, privatnim vlasnicima raste vrijednost nekretnine ulaganjima i odlukama općine, a da za to ne dobiju niti uplatnicu za komunalnu naknadu, rekao je Grbac, upitavši radi li se ovdje o nesavjesnom poslovanju, gospodarskom kriminalu ili totalnoj nesposobnosti izvršne vlasti i stručnih službi. Naglasio je i kako će nezavisni vijećnici biti protiv podizanja komunalne naknade i ”daljnjeg opterećenja onih koji redovno plaćaju sve do onog trenutka dok svi stanovnici i korisnici prostora u Matuljima ne budu jednako tretirani i ne budu sudjelovali u plaćanju usluga koje koriste”.

– Općinska vlast nastoji sve svoje promašaje i neuspjehe objasniti destruktivnim djelovanjem oporbe. Nažalost istina je sasvim suprotna i glavni krivac stagniranja i problema koji se naziru u djelovanju naše općine je aktualna vlast. Preuzeli su općinu koja je imala jedan od najvećih općinskih proračuna u Primorsko-goranskoj županiji, preuzeli su gotove projekte koje je samo još fizički trebalo realizirati – kao što su vodovodna i kanalizacijska mreža, centar primarne zdravstvene zaštite, školska dvorana – preuzeli su ”vreću punu soldi” u Credo banci, a sad najavljuju gašenje javne rasvjete, izjavio je Grbac, dodavši da nepoštivanjem odluka Vijeća i svojom samovoljom načelnik Ćiković nije samo izgubio 32 milijuna kuna u Credo banci, nego i 3 do 5 milijuna kuna godišnje, koji bi se mogli ostvariti davanjem zakupa u poslovnim prostorima u bivšem Skladišnom centru TPO Gajanići, a usto plaća i dodatna 2 milijuna kuna godišnje na rate kredita podignute za isplatu Hrvatskim šumama za teren Miklavije.

– Istina je da se u proteklih par godina otvorilo nekoliko novih hala, ali nažalost veći dio njih je morao biti građen kao stambeno poslovni objekt – tako i pogon tvrtke BEX kojim se hvali u svojoj propagandnom nastupu – jer im Općina nije mogla ponuditi teren u radnoj zoni gdje bi izgradili čisti poslovni pogon. I sad kad većina u Vijeću više neželi da im se prodaju ”muda za bubrege” i želi da se prekine praksa izgradnje kojekakvih spomenika političarima, da se prestane svirati i plesati dok brod tone, te da se konačno stvarno, a ne samo deklarativno da poticaj gospodarstvu, onda je oporba ”crna ovca”. Načelnik nabraja što je sve uradio u radnim zonama, ali zaboravlja istaknuti jedan svoj veliki uspjeh – uspio je pripojiti dvadesetak tisuća metara kvadratnih čistog općinskog vlasništva terenu tvrtke u vlasništvu jednog riječkog poduzetnika I sad smo mi tu manjinski vlasnici, odnosno nitko i ništa. Uz to riječka tvrtka je upisala teret od više od 7 milijuna eura na taj teren! Toliko o uspješnom gospodarenju imovinom Općine, a institucije koje istražuju nepravilnosti i nezakonitosti valjda će konačno i pokucati na vrata gdje se kriju mnogi odgovori, zaključio je Grbac.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!