Održana svečanost proglašenja najboljih sportaša Primorsko-goranske županije

vk_primorje

Po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora najuspješnije ekipe u 2013. godini proglašene su hrvatska karate reprezentacija za koju su nastupale i Azra Saleš iz Karate kluba Opatija i Ivona Tubić Karate kluba Volosko, te hrvatska vaterpolo reprezentacija za koju su nastupali članovi VK Primorje EB: Petar Muslim, Paolo Obradović, Sandro Sukno i Anđelko Šetka.

Opatija – Samo dan nakon proglašenja najuspješnijih sportaša Grada Opatije, Sportska dvorana Marino Cvetković sinoć je ugostila najbolje županijske sportaše na svečanoj dodjeli sportskih nagrada za 2013. godinu. Aktualna hrvatska, europska i svjetska prvakinja u kickboxingu u kategoriji do 70 kilograma je Ana Znaor, proglašena je najuspješnijom seniorskom sportašicom, ostvarivši velike uspjehe u protekloj godini, dok je priznanje za najboljeg seniorskog sportaša u protekloj godini primio Leo Brnić, koji se boćanjem bavi već više od 15 godina, a najveći uspjeh ostvario je u turskom Mersinu, gdje se okitio zlatom Mediteranskih igara.

Najuspješnijom ženskom seniorskom ekipom proglašene su kuglačice Mlake, koje su u protekloj godini osvojile 2. mjesto u Europskom kupu i Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi te 1. mjesto u Kupu Hrvatske.

Vaterpolisti Primorje EB proglašeni su najuspješnijom muškom seniorskom momčadi, a ovu laskavu titulu osiguralo im je 1. mjesto u Final four-u Jadranske lige, osvajanje Kupa Hrvatske te drugo mjesto u 1. hrvatskoj vaterpolo ligi. Također, dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade za životno djelo, koje su primili Mihovil Dorčić, Luciano Sušanj te Antun Arh, a čestitke najboljima osobno su uputili ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović i župan Zlatko Komadina.

Ivona Tubić

Ivona Tubić

Zaključili su da je protekla godina bila iznimno uspješna za sportaše zeleno plave županije. Na svjetskim i europskim prvenstvima, svjetskim i europskim kupovima, Mediteranskim igrama, sportaši iz naše županije osvojili su 78 medalja. Tom broju potrebno je dodati 931 plasman do trećeg mjesta na državnim prvenstvima i Kupu Hrvatske, 363 naslova državnih prvaka ili pobjednika državnog Kupa od čega 217 u mlađim dobnim kategorijama.

Sportaši zimskih olimpijskih sportova tijekom 2013. g. pripremali su se za XXII. zimske olimpijske igre Soči 2014, gdje su tri naša sportaša ostvarila norme za Olimpijske igre; Dalibor Šamšal, Sebastian Brigović (alpsko skijanje) i Edi Dadić (skijaško trčanje).

Na međunarodnoj razini najuspješniji sportovi bili su boćanje, karate, kickboxing, kuglanje, rukomet, streljaštvo, sportski ribolov na slatkim vodama, sportski ribolov na moru i vaterpolo, dok su medalje sa domaćih natjecanja najviše donosili sportaši u atletici, automobilizmu, boćanju, gimnastici, karateu, kick-boxingu, kuglanju, odbojci, plivanju, skijanju, streljaštvu, streličarstvu i šahu.

Po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora najuspješnije ekipe u 2013. godini proglašene su hrvatska karate reprezentacija za koju su nastupale i Azra Saleš iz Karate kluba Opatija i Ivona Tubić Karate kluba Volosko, te hrvatska vaterpolo reprezentacija za koju su nastupali članovi VK Primorje EB: Petar Muslim, Paolo Obradović, Sandro Sukno i Anđelko Šetka.

Posebno treba istaknuti rezultate sportaša s invaliditetom koji su osvojili 5 medalja na Europskim prvenstvima i 90 medalja na državnim prvenstvima i kupu Hrvatske. Svi rezultati bit će objavljeni u Sportskom godišnjaku koji će biti tiskan u ožujku.

Azra Saleš

Azra Saleš

Sve nagrađene pojedince i sportske kolektive možete pročitati u nastavku…

Dobitnici po kategorijama:
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

MIHOVIL DORČIĆ
Mihovil Dorčić jedan od najvećih uspjeha postigao je 1955. godine postavši seniorskim prvakom Jugoslavije u leđnom stilu, a istu je titulu branio čak 8 puta. Tijekom svoje karijere ostvario je nastupe na Europskim prvenstvima u Budimpešti i Laipzigu, Mediteranskim igrama u Beiruthu, na kojima je osvojio srebrnu medalju na 100 m leđno te brončanu medalju u štafeti 4×100 m mješovito, Univerzijadi u Torinu (gdje je osvojio brončanu medalju na 100 m leđno), Sofiji i Porto Alegri, a 1960. godine i na Olimpijskim igrama u Rimu. Nakon 20 godina aktivnog bavljenja sportom započinje u plivačkom klubu „Primorje“ obnašati prvo funkciju trenera, nakon toga predsjednika plivačkog kluba, a na koncu i direktora istog kluba. Od 1998. godine bio je predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza, a istu je funkciju obnašao čak 5 mandata, do 2007. godine. U isto je vrijeme bio član Hrvatskog olimpijskog odbora, a u jednom mandatu i Olimpijskog vijeća te izvršnih tijela sporta grada Rijeke. Dorčić nakon 60 godina u plivačkom klubu „Primorje“ odlučuje napustiti klub i osnovati novi pod imenom „Rijeka“ u kojemu i dalje obnaša predsjedničku funkciju.

LUCIANO SUŠANJ
Luciana Sušnja mnogi pobornici atletike smatraju ga najboljim hrvatskim atletičarom svih vremena. Sedamdesetih je godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih svjetskih 800-metraša. Dvije su utrke posebno obilježile njegovu karijeru – na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. osvojio je zlatnu medalju na 800 metara, istrčavši i danas svjetski vrijednih 1:44.07, a dvije godine poslije na OI u Montrealu zauzeo je šesto mjesto u istoj disciplini. Zlato na 800 metara osvojio je i na dvoranskom EP 1974., a odlične rezultate ostvario je i na 400 metara, disciplini u kojoj je, među ostalim, osvojio zlato na dvoranskom prvenstvu Europe 1973. Nalazi se na ljestvicama 10 najboljih hrvatskih trkača svih vremena u svim disciplinama od 200 do 1000 metara. Od 2000. godine obnaša dužnost člana Gradskog poglavarstva zaduženog za sport. Nakon izbora za predsjednika Hrvatskog atletskog saveza 2000. postao je član, a zatim i potpredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

ANTUN ARH
Antun Arh cijelu je svoju skijašku karijeru proveo u Ski klubu Rudnik, Tršće. Aktivno se bavio alpskim skijanjem od 1962. do 1970. godine, a nakon toga rekreativno do 2003. godine. Nastupao je na državnim natjecanjima, Memorijalu mira te na klupskim natjecanjima. U razdoblju od 1968. do 1993. godine bio je član Upravnog odbora Ski kluba Rudnik, nakon čega je obnašao funkciju tajnika kluba, a od 2010. godine djeluje kao potpredsjednik istog kluba. Četiri je godine djelovao kao član predsjedništva Skijaškog saveza Hrvatske, u tri je mandata bio član Izvršnog odbora Skijaškog saveza PGŽ, a od 2011. godine obnaša funkciju potpredsjednika županijskog Saveza. U više je navrata bio vođa natjecanja te je bio tehnički delegat za Hrvatski pokal i učesnik u tehničkoj organizaciji za svjetski kup na Sljemenu. Trenerskim se poslom bavio 26 godina, a značajan je i njegov doprinos na izgradnji skijaških staza i skijaške infrastrukture na skijalištu Rudnik. Povodom proslave 50 . godišnjice djelovanja Ski kluba Rudnik 2002. godine objavio je brošuru „50 godina Ski kluba Rudnik Tršće“.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠI PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE U 2013. GODINI

Najuspješnija sportašica seniorka
Ana Znaor – Kickboxing klub Sušak
Svjetsko prvenstvo 1. mjesto – 70 kg light contact
Svjetski kup 1. mjesto – 70 kg light contact
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto – 70 kg point fight

Najuspješniji sportaš senior
Leo Brnić – Boćarski klub Vargon
Svjetsko prvenstvo 1. mjesto brzinsko izbijanje – štafeta
3. mjesto brzinsko izbijanje pojedinačno
Svjetsko prvenstvo U 233. mjesto parovi
5. mjesto pojedinačno klasično
Mediteranske igre 1. mjesto brzinsko izbijanje
5. mjesto precizno izbijanje

sportasi_nagrada_pgz_2014

Najuspješnija ženska seniorska ekipa
Kuglački klub Mlaka
Europski kup 2. mjesto
Prva hrvatska kuglačka liga 2. mjesto
Kup Hrvatske1. mjesto
Sastav ekipe: Marina Bašić Palković, Nika Grubišić, Tatjana Oštrina, Ivana Pavić, Milana Pavlic, Ljiljana Peroš, Jelena Tomašić i Marija Zver i Morena Rendulić.
Trener: Lores Agotić

Najuspješnija muška seniorska momčad
Vaterpolo klub Primorje EB
Kup Hrvatske – 1. mjesto
I. hrvatska liga -2. mjesto
Final four Jadranske lige – 1. mjesto
Sastav ekipe: FranoVićan, Cosmin Aleksandru Radu, Duje Peroš, Ivan Krapić, Denes Varga, Sandro Sukno, Petar Muslim, Antonio Petrović, Daniel Varga, Paolo Obradović, Anđelo Šetka, Xavier Garcia, Duje Jelovina, Ivan Buljubašić
Trener: Ivan Asić

Najuspješnija sportašica juniorka
Sara Kolak – Atletski klub Kvarner
Europsko juniorsko prvenstvo 3. mjestobacanje koplja
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto bacanje koplja u juniorskoj i seniorskoj
konkurenciji

Najuspješniji sportaš junior
Boran Berak – Karate klub Tad Rijeka
Europsko juniorsko prvenstvo 1. mjesto – 55 kg
Prvenstvo Hrvatske1. mjesto – 61 kg

Najuspješnija ženska juniorska ekipa
Klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris
Prvenstvo Hrvatske
Tim 1. mjesto
Kombinirana rutina 1. mjesto
Duo 1. mjesto
Hrvatski sinkro kup 1. mjesto
Sastav ekipe: Rebecca Domika, Mia Šestan, Enia Šimac, Tesa Pavić, Marta Crnčić, Ivana Host

Najuspješnija muška juniorska momčad
Veslački klub Jadran – osmerac
Prvenstvo Hrvatske 2. mjesto
Sastav ekipe: Toni Kasumović, Dominik Fučić, Lucian Glavan, Teo Tomažić, Dorian Slatina, Josip Tomac, Sven Turato, Antonio Protega (štroker), Kormilar Karlo Polić

Najuspješnija sportašica kadetkinja
Lana Zbašnik – Ski klub Rijeka
Topolino – neslužbeno SP
Slalom 2. mjesto
Veleslalom 3. mjesto
Prvenstvo Hrvatske
Slalom 1. mjesto
Plina Cro Ski kup – ukupni poredak 1. mjesto

Najuspješniji sportaš kadet
Matej Uremović – Boksački klub Rijeka
Europsko prvenstvo 3. mjesto – 56 kg
Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 1. mjesto – 54 kg

Najuspješnija ženska kadetska ekipa
Ženski rukometni klub Zamet
Prvenstvo Hrvatske za 1998. g. i mlađe 2. mjesto
Sastav ekipe: Katarina Brkljača, Kristijana Lopac Škrinjar, Martina Đerić, Petra Lipić, Iva Stanić, Andrea Bleči, Antonela Kalčić, Emanuela Martinović, Emma Dragojlović, Edina Čanić, Stefanie Troskot, Natali Antunović, Veronika Tibljaš, Antonia Krapić, Matea Bogdanić

Najuspješnija muška kadetska momčad
Vaterpolo klub Primorje EB
Jadranska liga za kadete 1. mjesto
Prvenstvo Hrvatske1. mjesto
Kup Hrvatske 1. mjesto
Sastav ekipe: Anton Španjol, Manuel Bibić, Ian Petrić, Petar Božić, Sven Augusti, Marko Blažić, Lovro Paparić, Kaj Jereb, Mateo Saftić, Stefan Vucelić, Marko Radulović, Jan Benjamin Milde, Maro Severinski, Silvio Alberto Poropat, Luka Saftić.
Trener: Marijan Pichler

sportasi_nagrada_pgz_2014_1

Najuspješniji sportaši u kategoriji osoba s invaliditetom

Najuspješniji kolektiv u kategoriji osoba s invaliditetom
Športsko rekreativni klub slijepih Rijeka
IBSA Europsko prvenstvo u kuglanju 1. mjesto
Sastav ekipe:Vedran Dumenčić, Viliam Jelušić, Zlatko Vučenović, Milutin Topić
Izbornik: Mario Muškardin

POSEBNA PRIZNANJA ZA POSTIGNUTE SPORTSKE REZULTATE U 2013. g

EKIPE
Hrvatski akademski odbojkaški klub Rijeka SEN
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto
Sastav ekipe: Došen (L), Pilepić, Zdrilić, Pešut, Šćulac, Mioč, Brčić, Kalebić, Sušić, Popić, Kraljević, Radovani.

Hrvatski nogometni klub Rijeka SEN
Prvenstvo Hrvatske 3. mjesto
Sastav ekipe: Mance, Vargić, Raspor, Močinić, Datković, Maleš, Brezovac, Sharbini, Boras, Alispahić, Tomečak, Jugović, Marić, Pokrivač, Krstanović, Kvržić, Lešković, Knežević, Mujanović, Cesarec, Benko, Škarabot, Zlomislić, Bertoša, Goodness, Bagadur, Kramarić, Mitrović, Pušić

Streljački klub Lokomotiva SEN
Prvenstvo Hrvatske1. mjesto50 m MK puška trostav
Kup Hrvatske 1. mjesto 10 m zračna puška
1.hrvatska liga 1. mjesto 10 m zračna puška
Sastav ekipe: Snježana Pejčić, Maša Berić, Maja Arbanas, Sanja Čusto

Streličarski klub Rijeka JUN
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto zakrivljeni luk
Sastav ekipe: Damiš, A. Močinić, Matijević

Rukometni klub Zamet Rijeka KAD
Prvenstvo Hrvatske 2000 g. 1. mjesto
Sastav ekipe: Lučin, M. Mozetić, Mohorić, J. Mozetić, Golubić, Grgurević, Mataija, Medić, Vukajlović, Plantarić, Maček, Načinović, Malbašić, Šegon, Prašetina, Sergo

POJEDINCI
Snježana Pejčić SEN Streljački klub Lokomotiva
Europsko prvenstvo 2. mjesto50 m puška trostav
Prvenstvo Hrvatske 2. mjesto10 m zračna puška
1. mjesto MK puška 3×20
Kup Hrvatske 1. mjesto zračna puška

Azra Saleš SEN Karate klub Opatija
Europsko prvenstvo 1. mjesto borbe ekipno
Mediteranske igre 3. mjesto – 68 kg

Ivona Tubić SEN Karate klub Volosko
Europsko prvenstvo 1. mjesto borbe ekipno
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto – 68 kg

Ema Kajić SEN Gimnastički klub Vita
Svjetski kup preskok 8.,10. i 11. mjesto
Prvenstvo Hrvatske1. mjesto parter, preskok, višeboj
2. mjesto greda, dvovisinske ruče

Saša Gerbec SEN Plivački klub Primorje CO
Svjetski kup2. mjesto, 8. mjesto
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto 50 m leđno i 50 m prsno na zimskom i ljetnom PH

Tomislav Muhvić SEN Auto i karting klub Petar Klepac
Prvenstvo Europe 1. mjesto brdske utrke

Luka Mrakovčić JUN Rukometni klub Zamet
Svjetsko prvenstvo U-192. mjesto

Marin Buneta JUN Muški rukometni klub Kozala
Svjetsko prvenstvo U-192. mjesto

Vlado Matanović JUN Muški rukometni klub Kozala
Svjetsko prvenstvo U-192. mjesto

Kristijan Bećiri JUN Rukometni klub Crikvenica
Svjetsko prvenstvo U-192. mjesto

Edi Dadić JUN Trkačko skijaški klub Ravnogorac
Prvenstvo Hrvatske 1. mjesto skijaško trčanje i 1. mjesto maraton u seniorskoj
konkurenciji
Univerzijada 16. mjesto

Bruno Brovet JUN Športsko-ribolovna udruga Čabranka
Svjetsko seniorsko prvenstvo1. mjesto uteg arenberg
Svjetsko prvenstvo 2. mjesto uteg skich casting
3. mjesto uteg arenberg
4. mjesto casting petoboj

William Vukelić KAD Ski-klub Kvarner 2001
Prvenstvo Hrvatske 2. mjesto veleslalom
Plina Cro-ski kup ukupni poredak 2. mjesto

Antonio Mataković KAD Gimnastički klub Rijeka
Prvenstvo Hrvatske 1. mjestokonj s hvataljkama, parter, ruče, višeboj,
2. mjesto karike
3. mjesto preča

Nika Deša KAD Karate klub Ri-Croatia
Europsko prvenstvo 3. mjesto – 54 kg

ŠKOLSKI SPORT

Osnovna škola Kozala, Rijeka
Školsko sportsko društvo “Kozala”

Državno prvenstvo
Šah dječaci – 1. mjesto
Rukomet 5. i 6. razredi – 3. mjesto

Salezijanska klasična gimnazija, Rijeka
Školsko sportsko društvo “Dominik Savio”

Državno prvenstvo
Badminton mladići – 3. mjesto

Školski sportski djelatnik

Igor Cvitan, Školsko sportsko društvo “Kozala”Osnovna škola Kozala, Rijeka
Pod njegovim vodstvom u školskoj godini 2012/2013. ŠSD Kozala ostavrila je zapažene rezultate na županijskoj razini što je rezultiralo osvajanjem 1. mjesta za šahovsku momčad u kategoriji dječaka na Državnom prvenstvu i 3. mjestom u rukometu za dječake petih i šestih razreda također na Državnom prvenstvu.

PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM SPORTSKIM DJELATNICIMA U 2013.

Miroljub Berak, Karate klub Tad Rijeka
Predsjednik Karate kluba Tad Rijeka u svojoj trenerskoj karijeri osvojio 8 pojedinačnih i 8 ekipnih medalja na Svjetskim i Europskim prvenstvima, a isti broj medalja može se priborjati na ostalim velikim natjecanjima poput Mediteranskih igara, Svjetskih borilačkih igara i dr. U protekloj 2013. godini kao najveći uspjeh možemo izdvojiti zlato Borana Beraka na Europskom juniorskom prvenstvu. Uz trenresku karijeru uspješno djeluje i kaomeđunarodni karate sudac.

Željko Tonković, Vaterpolo klub Primorje EB
Voditelj omladinske škole Vaterpolo kluba Primorje EB. Uz trenera Marijana Pichlera jedan je od najzaslužniji za trostruku krunu kadetske momčadi Primorja. Mlade nade u 2013. godini prvaci su Jadranske lige za kadete (Herceg Novi), a prvo su mjesto osvojili i u Kupu i na Prvenstvu Hrvatske. Da omladinska škola funkcionira potvrdili su i mlađikadeti prvim mjestom u Kupu, trećim u državi. Nade su također osvojile prvo mjesto u Kupu, a u Prvenstvu su bile druge. Tonković djeluje kao selektor reprezentacije VS PGŽ U-12, U-13 i U-14 te kao povjerenik natjecanja mlađih uzrasnih kategorija VS PGŽ.

Posebno priznanje jedinici lokalne samouprave za ulaganje u programe sporta i sportsku infrastrukturu pripalo je
Gradu Opatiji.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!