PUST 2016. – FOTO: Rukavački zvončari na pohodu Zvonećanon, zvončari s Korenskog na Vlahov Breg @ Matulji

Rukavački zvončari

Rukavački zvončari

Zvončari s Rukavca, u pratnji muzike, okupili su se ”na šterne pul Kinkeloveh”, a na put koji je potrajao gotovo čitav dan ispratio ih je velik broj ”pusneh judi” i zaljubljenika u ”stare užance”. Prošle godine zvončari Vlahovega Brega išli su na Korensko, a ove godine dvije su skupine zamijenile domaćinstvo, pa su Korenšćani krenuli put Vlahovega Brega. Fotogalerije s pohoda pogledajte u nastavku teksta…

Korenšćani delaju kolo pul Julici

Korenšćani delaju kolo pul Julici

Matulji – Tradicionalni pohodi zvončara starim putevima započeli su jučer uobičajenim đirom Rukavačkih zvončara Zvonećanon, a budući da je ove godine Pust poprilično kratak, istog su dana i zvončari s Korenskog krenuli na Vlahov Breg.

Zvončari s Rukavca, u pratnji muzike, okupili su se ”na šterne pul Kinkeloveh”, a na put koji je potrajao gotovo čitav dan ispratio ih je velik broj ”pusneh judi” i zaljubljenika u ”stare užance”. U povorci na čijem je početku bio maj, iza kojeg su stupali harmonikaši, trubači i bubnjari, nekoliko desetaka zvončara krenulo put Zvoneće oprćeno zvoncima i opremljeno baltama.

Prvo kolo, sukladno dugogodišnjem običaju, napravljeno je u Biškupima, a prvi predah uz marendu odrađen je u Škrapni, do koje su zvončari stigli preko Kućela, Zdemera i Krive. Na povratku, zvončari su izabrali drugu rutu – preko Zaluka, Mučića i Jurdana natrag do Rukavca.

Pred partencu @ Rukavac

Pred partencu @ Rukavac

Prošle godine zvončari Vlahovega Brega išli su na Korensko, a ove godine dvije su skupine zamijenile domaćinstvo, pa su Korenšćani krenuli put Vlahovega Brega. Tradicija je to koja se drži već punih 35 godina, još otkako je mala grupa zvončara iz Korenskoga 1981. godine krenula putem Vlahovog Brega, a užanca kaže da se ide preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, a vraća pridu po Staren grade okol Julice nazad na Korensko.

Zbog kratkog Pusta ove godine pohodi zvončara bit će ”učestaliji” nego ranijih godina – u subotu na pohod idu Frlanski zvončari, a dan kasnije Zvonećani idu Rukavčanon, a Brgujci Mučićen.

Rukavači zvončari

Rukavači zvončari

Na Pusni četrtak, 4. veljače u Principima će se održati ”zvončarska prova” dok Brežanski zvončari zvončari kreću prema Frančićen, a nakon Zvončarske smotre u Matuljima, na Pusnu nedeju 7. veljače Mučićevi zvončari kreću na jedan od najdužih ophoda preko Jušići, Rukavca, Matulji, Rubeši natrag doma do Permani. Na Pusni ponedejak 8. veljače i na sam dan Pusta 9. veljače zvončari imaju svoje tradicionalne ophode po svojim mjestima.Tako na pusni ponedejak Rukavački zvončari redu po Kućeloven komune, a Brežanski zvončari po Bregeh. Na Pust Rukavački zvončari gredu po Rukavce, Zvonejski zvončari po Zvonejsken komune i Zalukah, Munci gredu na Žejani i po Veleh i Maleh Munah, a Žejanci na Vele i Male Mune i natrag na Žejane.

FOTOGALERIJA – Tradicionalni pohod Rukavačkeh zvončari na Zvoneću – link…

FOTOGALERIJA – Tradicionalni pohod na Vlahov breg – link…

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Tomislav Zemanek / PodUčkun.net

error: Content is protected !!