Rampa na prijelazu u Šmogorskoj prijeti životima vozača: Ladavac pozvao Općinu i HŽ da se uključe u rješavanje problema @ Matulji

Rampa je nekoliko puta ostala podignuta prilikom prolaska vlaka, a posljednji put prije svega nekoliko dana. Na ovaj problem upozorio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji i Sandro Ladavac, matuljski općinski vijećnik iz redova IDS-a, koji je kazao kako nije riječ o ”problemu od jučer”.

Matulji – Rampa na pružnom prijelazu na Šmogorskoj cesti, kraj matuljske željezničke stanice, predstavlja ozbiljan sigurnosni problem – već nekoliko puta dogodilo se da rampa „zakaže“, odnosno ne spusti se u trenutku prolaska vlaka, što može dovesti do prometnih nesreća s tragičnim posljedicama.
Na ovaj problem upozorio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji i Sandro Ladavac, matuljski općinski vijećnik iz redova IDS-a, koji je kazao kako nije riječ o ”problemu od jučer”, budući da u zadnje dvije godine postoji niz zabilježenih slučajeva u kojima je rampa zakazala, a posljednji put prije svega nekoliko dana.

– Prošle subote u prijepodnevnim satima ponovno zabilježena neispravnost HŽ-ove rampe i signalizacije pa je tako rampa ponovno ostala podignuta za vrijeme prolaska teretnog vlaka, a nesreća se nije desila pukom srećom. Trebaju li se sada vozači svaki puta kad prelaze preko pružnog prijelaza zaustaviti u ispravnost HŽ-ove opreme ? Zar se zaista mora desiti tragedija i netko izgubiti život, da bi isto tako netko od nadležnih u HŽ-u reagirao i primio se rješavanja navedenog problema, upitao je Ladavac.

Naglasio je kako je u 21. stoljeću, s toliko napredovalom tehnikom, nedopustivo da se događaju ovakve situacije koje ugrožavaju sigurnost građana koji prometuju navedenom dionicom.

– Potaknut navedenom situacijom u posljednje vrijeme proučavao sam navedenu problematiku s drugih područja Republike Hrvatske te nigdje nisam uvidio da se dešava recidiv s navedenom problematikom kao na ovom željezničkom prijelazu. Shodno navedenom ne mogu prihvatiti odgovor nadležnih iz HŽ-a koji kaže: ”rampa u Matuljima je bila podignuta ali građani nisu bili ugroženi”. Kao što vidite, ovdje je prisutna velika protočnost vozila, velik dio općine Matulji je vezan uz ovaj prijelaz, te sukladno tome očekujem i reakciju Općine Matulji, odnosno korespodenciju čelnika Općine Matulji s nadležnima iz HŽ-a. Shodno navedenome smatram da je prijeko potrebna revitalizacija odnosno modernizacija postojećeg pružnog prijelaza kako se u budućnosti navedene situacije ne bi ponavljale, kazao je Ladavac, istaknuvši kako očekuje da Općina Matulji u suradnji s HŽ-om riješi problem s pružnim prijelazom u Šmogorskoj prije nego što se dogodi situacija s nepovratnim posljedicama.

Na tiskovnoj konferenciji, Ladavac je ukazao i na na potrebu revitalizacije modernizacije i uređenja željezničkog kolodvora.

– Štacion je za naš kraj od vrlo važnog povijesnog i turističkog značaja, kao i uređenje Carske sobe kao jedne velike posebnosti željezničke stanice, na kojoj su austrougarska carska obitelj i ostale krunjene glave negdašnje Europe dočekivale vlakove, pa bi ju trebalo pretvoriti u mali stalni muzejski postav i ponuditi je turistima na razgledavanje. Ovime bi našem Štacionu vratili stari sjaj, te ga pretvorili u mjesto u funkciji turizma naše Općine, zaključio je Ladavac.

Davor Žic / PodUčkun.net
tagovi: sandro ladavac, ids, hrvatske željeznice, pružni prijelaz, liburnija, matulji, pod učkun, poduckun.net

error: Content is protected !!