Tjedni retrovizor

Arhiva: Prosvjed u Benčinićima

Arhiva: Prosvjed u Benčinićima

Bio je ovo tjedan u kojem se teme doista mogu birati, pa je svođenje čitave priče samo na ”tri slova” bio izuzetno kompleksan zadatak. Iz finalnog rezultata ispalo je podosta toga. Recimo, jedna od pozitivnijih priča što se posljednjih mjeseci zavrtila na ovom području.

Pa onda daljnji planovi za razvoj Miklavije.

Ili lagani nestanak kultnih simbola grada

A što je ostalo, provjerite u nastavku teksta.

– PDV ili plati duplo više
If you drive a car, I’ll tax the street.
If you try to sit, I’ll tax your seat.
(The Beatles)

Top priča prošlog tjedna, ne samo na našem području, već i u čitavoj državi, bila je galama ugostitelja usmjerena protiv prijedloga porezne reforme kojom bi se PDV na ugostiteljske usluge podigao s 13 na 25 posto. A najglasnije su se derali, čini se, baš opatijski i liburnijski ugostitelji.

OK, jebiga, nitko ne voli plaćati porez. Ali opet, netko ga mora i platiti. PDV plaćamo upravo mi, potrošači, budući da je svima ostalima – ugostiteljima, trgovcima, proizvođačima, distributerima – uglavnom prolazna stavka. Znači, ovo povećanje najviše će nas pogoditi, a ako znamo koliko je velika ljubav Hrvata prema ispijanju kavica, to bi nas moglo pogoditi tamo gdje nas najviše boli.

Naime, ako se ovo povećanje poreza na ugostiteljske usluge odvije prema planu, očekivani scenarij jest da će ugostitelji trošak ”prebaciti” na klijente – osnovna cjena ostat će ista, PDV će biti dvostruko veći, pa će cijena u konačnici biti desetak posto veća. To znači da ćemo kavu koju smo dosad plaćali osam kuna, odsad najvjerojatnije plaćati devet kuna. Hoćemo li zato prestati piti kavu? Hoćemo li prestati jesti pizzu ako umjesto 50 kuna bude koštala 55 kuna? Ili će se netko buniti jer će ručak u elitnom restoranu umjesto tisuću kuna platiti još sto kuna više? Sve to ne čini mi se izgledno, pa mi samim time i kuka ugostitelja djeluje malo… Pretjerano.

Uostalom, netko je dobro primijetio da kad je PDV smanjivan, cijene se nisu spuštale, a odgovor je bio da su tek sa takvim cijenama mogli ”prodisati” i izaći iz poslovanja u minusu. Očito je tih 12 posto PDV-a u očima ugostitelja razlika između ”života i smrti” – s 13 posto imamo ulaganja, zapošljavanja, trošenje, pravi mali gospodarski raj. S 25 posto – distopija. Sive gradske ulice, izlozi oblijepljeni novinskim papirom, škripu starih škura na vjetru i zavijanje kojota u daljini. Pustoš. Propali zbog većeg PDV-a.

Jer, što? Ljubitelji ispijanja kave odustali su od tog rituala jer su morali dati kunu više? Pa da je stvar bila u cijeni, pili bi kavu doma i frigali svoje lignje, i ušteda bi im bila puno veća od 10 posto. Nekako mi je izglednije da će se oko ove priče dignuti velika buka, jednako kao oko fiskalizacije, a nakon par mjeseci više nitko to neće niti spominjati. Porezno rasterećenje plaća radnika i dobiti poslodavaca platit će naši prijatelji iz inozemstva, kojima ćemo iz tih devedesetak eura dnevne potrošnje ”ižmikati” još nekako tih 12 posto PDV-a, pa će se tako uz veće cijene kave i bifteka povećati i vanpansionska potrošnja.

A mi ćemo i dalje gubiti vrijeme na kavi. Po 8 ili po 9 kuna, svejedno.

– Vraćanje
Hajde bože budi drug,
Pa okreni jedan krug
Unazad planetu…
(Bajaga)

Evo jedne zabavne stvari – dok imamo političare koji nas vraćaju desetljeća unazad, mi se još sporimo o tome treba li unazad pomaknuti sat.

– Strategija
Društveni razvoj teško se vari
Ulicom luta fijaker stari…
(Rambo Amadeus)

Evo još jedne zabavne stvari. O čemu je trajala najkraća rasprava na Općinskom vijeću Matulja? O strategiji razvoja. Praktički nitko nije imao što reći o planovima razvoja ove Općine, iako se bliže izbori i svi će se busati svojim programskim adutima.

E, pa možda bi birači bili skloniji povjerovati u velike planove budućih reformatora kad bi se barem malčice potrudili da, barem kao fusnota, završe u strategiji za naredne četiri godine. A jedino gore od toga kad kao izabrani delegat u parlamentu, makar i u lokalnom, ne diskutiraš o razvojnoj strategiji jest kad glasaš protiv ili se suzdržiš od glasanja bez ikakvog objašnjenja – što tu ne valja?

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

1 year ago
error: Content is protected !!