Tjedni retrovizor

Marina Gašparić

Marina Gašparić

Otpravili smo još jedan tjedan bogat političkim događanjima, pa je red da se na neke od njih i osvrnemo u novom izdanju rubrike Tjedni retrovizor. Teško je bilo sve to ”sabiti” u tri teme, ali dali smo sve od sebe…

– Karte na stol
Sada ulažem sve,
Bacam karte na stol…
(Belfast Food)

Vrlo jednostavna je stvar. Svatko tko radi dobro i pošteno, ne bi trebao imati ništa protiv neovisne ocjene njegova rada. Zato nije posve jasno zbog čega se opatijska gradska vlast toliko protivi oporbenom prijedlogu revizije Kulturno-turističkog centra Gervais u Opatiji. Po svemu onome što se moglo čuti na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, stručne službe imale su odgovor na većinu postavljenih pitanja, a kad je takva situacija, onda ne škodi da ta pitanja postavlja netko s nešto više znanja o građevini i financiranju investicija od gradskih vijećnika.

Naravno, uvijek se može tvrditi da je riječ o političkoj igri pred izbore, ali to je igra u kojoj može sudjelovati i više igrača: zasad je poen na strani oporbe koja je unijela sumnju u ”čistoću” ovog projekta, no ukoliko bi projekt čistim prikazala neovisna revizija, eto poena na strani Ive Dujmića, i to pred same izbore.

Dakle, u narednim danima Dujmić će morati vidjeti isplati li mu se iskoristiti pruženu priliku i poentirati na stvari koja je, prema njegovim riječima odrađena stručno i transparentno, ili mu neovisna procjena svega što se događalo oko KTC-a može donijeti više lošeg nego dobrog. Njegovi postupci pokazat će što je posrijedi: ako se ogluši na odluku Vijeća, moći ćemo jasno zaključiti da ”tu nešto smrdi”, a ukoliko se postavi suprotno i ”otvori karte”, i prije rješenja neke revizije moći ćemo zaključiti da nema što skrivati.

– Otpremnina
We walked him to the station in the rain…
We kissed him as we put him on the train…
And we sang him a song of times long gone,
Though we knew that we’d be seeing him again…
(The Pogues)

Pitanje morala u politici nije neko koje se često javlja, pa je zato zanimljiva bila rasprava na posljednjoj sjednici Vijeća kada su takvu teoretsku raspravu vodili zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić i vijećnik Liburnijske stranke Nikica Pažin. A osnovno pitanje bilo je: je li moralno otići u mirovinu iz gradske službe na jedan dan, uzeti otpremninu i ponovo se vratiti na posao i u normalni radni odnos?

Upravo to, naime, napravila je Gašparić krajem prvog mandata, a navodno je zbog činjenice da je ta informacija sada ”isplivala”, ostala bez obećane pozicije kandidata za zamjenicu Ivi Dujmiću u borbi za treći mandat. Dakle, politička šteta nije pod znakom upitnika: nakon ovoga, karijera Marine Gašparić definitivno je završena. Stoga ostaje teorijsko pitanje – ono o moralu.

Pa kad smo se već uhvatili teorije, možemo konstatirati da je zanimljivo kako je Gašparić u svoju obranu pozvala svojevrsnu inverziju Kantova kategoričkog imperativa – umjesto teze da svatko treba djelovati samo onda kada bi htio da to njegovo djelovanje postane opći zakon (primjerice, prepisuj na ispitu samo ako misliš da bi svatko, uključujući i doktora koji te liječi i arhitekta koji ti je projektirao kuću, trebao doći do diplome bez truda i učenja), Gašparić je zaključila kako je postupila onako kako to čine i drugi – odnosno, ponejednostavljeno, da je njeno djelovanje posljedica onoga što percipira općim zakonom.

A taj zakon glasio bi: Svatko ima pravo otići u mirovinu na jedan dan ukoliko mu se u tom slučaju obračun mirovine pokazuje isplativijim, a pritom podignuti i otpremninu, te se nakon toga vratiti na posao idućeg dana.

Sumnjam da bi se mnogi poslodavci složili s takvim zakonom po kojem bi ljudima isplaćivali desetke ili stotine tisuća kuna samo zato što bi jedan dan proveli u penziji, jer otpremnina je po svojoj definiciji i nazivu nešto što te ”otprema”, dakle olakšava ti odlazak. Poanta je, naime, upravo u – odlasku.

Poslodavci Marine Gašparić su opatijski građani, a s obzirom da je njena karijera, kao što je navedeno ranije, završena, teško da ćemo imati priliku saznati što oni misle o takvom ”zakonodavstvu”.

– Jazzeri & Co.
Dobro jutro džezeri,
Dobro jutro majstori…
(Bajaga)

I da se ne bavimo samo politčkim stvarima, zaključimo uz jednu ”pozitivnu notu”. Ili, možemo čak i dvije. Prva stvar koja nas je razveselila jest ”berba Porina” u režiji opatijskih, matuljskih i kastavskih glazbenica i glazbenika. A druga je ta da su ljudi čija se glazba smatra nekomercijalnim poduhvatom, dakle prvenstveno jazzeri, takvim podvigom postali jedan od najčitanijih tekstova na našim stranicama i jedan od ”najlajkanijih” na našem FB zidu u prošlom tjednu. Pa, sumnjam da Elvisu Staniću, braći Ružić i Antoneli Doko fali čestitki posljednjih dana, ali eto, za svaki slučaj i jedne od nas: čestitamo!

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!