Tjedni retrovizor

Uz dvije dobre vijesti i jednu suludu, prisjećamo se prošlog tjedna…

– Košarka
The NBA stole my swag, with them jerseys,
Tiny shirts Christmas what, James Worthy…
(Lil’ B)

Opatijska sportska dvorana ovog ljeta ugostit će dosad najveći sportski događaj u svojoj ne tako dugoj povijesti – trostruki turnir košarkaških reprezentacija Hrvatske, Slovenije i Ukrajine.

Atraktivne sportske partije sigurno će pridonijeti reputaciji ovog kraja kao sportskog odredišta, no jasno je da na ovom polju ima još mnogo prostora za poboljšanja – svaka čast bridžistima koji predstavljaju brojne i kvalitetne goste gotovo svake sezone, no uz desetke milijuna kuna uložene u izgradnju sportske infrastrukture i dodatne milijune koji se svake godine troše na njeno održavanje, pošteno je zapitati se može li se napraviti više u pozicioniranju Opatije kao sportske destinacije, ne samo za natjecanja, već i za pripreme sportaša i sportskih kolektiva. Čini se da preduvjeti za to postoje – od Thalassotherapije koja spada među perjanice sportske medicine u ovom dijelu Europe, do novih sportskih terena i brojnih pogodnosti koje ovaj kraj pruža sportašima.

Dok se ne pokaže neki organizirani napor od strane lokalne samouprave, valja se osloniti na pojedinačne aktivnosti sportskih udruga među kojima su se Marinovi prijatelji pokazali kao jedna od najaktivnijih. Stoga im definitivno treba čestitati na organizaciji događanja koje nije samo velik uspjeh za ovu udrugu, već i za Opatiju, pa i čitav ovaj kraj.

– Potemkinovo groblje
I don’t want to be buried in a Pet Sematary,
I don’t want to live my life again.
(The Ramones)

Radovi na Pelješkom mostu otvaraju se, tradicionalno, pred praktički svake izbore. Očekuje li ista sudbina i veprinačko groblje na kojem je svečani završetak radova proslavljen otprilike tri mjeseca prije nego što su bili gotovi. Što je otprilike kao da napravite party useljenja u novu kuću nakon što kupite zemljište i dobijete građevinsku dozvolu. Jer, onda je praktički sve riješeno – ostaje samo izgraditi objekt i privesti ga svrsi. Naravno, uzvanici takve fešte opravdano bi vas nazvali idiotom, iako biste ih počastili vlastitim novcem na vlastitom zemljištu i svojim Potemkinovim selom zavarali sami sebe. No, ako to napravite javnim novcem, na javnom terenu i pokušate prevariti javnosti, mogli bi vas prozvati – izbornim pobjednikom.

– Familija
Sad sam slobodan od želja
I nema smisla sanjati.
Na ljude se oslanjati…
(Oliver i Gibonni)

Ljetni program u Opatiji ove je godine počeo atraktivno – uz punu Ljetnu pozornicu koja je pjevala hitove Olivera i Gibonnija. Prisjetite još jednom ovog lijepog koncertnog nastupa uz našu veliku galeriju fotografija.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago
error: Content is protected !!