Tjedni retrovizor

Eh, pitam se što bi mogla biti glavna tema ovog tjedna? Da ne idemo grlom u jagode, držimo se mi u startu – porezne politike…

– Prireži me nježno…
‘Cause from those total wages earned,
Down to that net amount that’s due,
I feel the painful sense of loss between the two…
(Johnny Cash)

Dakle, tema tjedna je poznata, pogotovo onima koji žive u Matuljima – prirez! Ne toliko samo zato što je uveden prirez, već više zbog načina na koji se sve to odigralo (https://poduckun.net/vecina-je-odlucila-u-matuljima-uveden-prirez/).

Svaki novi namet, pa makar se radilo o par desetaka kuna koje će plaćati samo oni s plaćama višim od prosjeka, građanima koji su maksimalno opterećeni raznim porezima i naknadama teško pada. Pogotovo u jedinici lokalne samouprave koju ne bije glas racionalnog i umješnog upravljanja svojim financijskim sredstvima (vidi pod Credo banka).

No, takva situacija bila je svima jasna prije ulaska u vijećnicu – da je smatrao da postoji bolji način „krpanja“ proračuna, načelnik Mario Ćiković vjerojatno ne bi uvodio prirez. Tako da svi oni koji čine koaliciju što podržava izvršni vlast sasvim su sigurno znali da čine nepopularnu stvar i da će biti predmet kritike u javnosti. Međutim, kao „gromobran“ je tu uskočio Dean Maslić, preuzevši na sebe sve negativne reakcije svojih sumještana, kojih je bilo u izobilju, a bit će ih, vjerojatno, još i više.

Ipak, posebnu kritiku zaslužuje vijećnička većina, koalicija pet lista (Akcija mladih, HDZ, Živi zid, Unija Kvarnera i lista Željka Grpca) koja je sjednicu Vijeća „najavila“ poprilično bombastičnim izjavama koje su se u vijećnici vrlo brzo rasplinule. Ono što ih treba zabrinuti više nego poraz među vijećničkim klupama jest pitanje – kako će se boriti za naklonost birača ako u svoje argumente nisu uspjeli uvjeriti niti svog „opozcijskog“ kolegu?

– Utjeha
Jagode i čokolada,
Neka ljubav naša vlada…
(Đavoli)

Očito, Matuljci su tugu zbog uvedenog prireza odlučili utopiti u – jagodama.

– AI
Djelila sam ljubav s jednim robotom,
Viđala ga uvijek samo subotom…
(Ljupka Dimitrovska)

Roboti će, kažu, „ugasiti“ brojna radna mjesta – ugroženi su, prema procjenama, milijuni ljudi. No, po meni, najviše bi strah od robota trebao hvatati sve naše lokalne (ali i nacionalne) klimoglave političare. Jer, bez obzira na dugogodišnje iskustvo mehaničkog dizanja ruke koje ih je sasvim približilo robotskim životnim formama, potonji ipak imaju jednu veliku prednost nad stranačkim poslušnicima: inteligenciju. Pa makar i umjetnu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!