Akcija mladih: Opatijski proračun usmjeren je na privilegirane, umjesto na mlade, razvoj i budućnost

Istaknuli su kako je u ovakav proračun „usmjeren na privilegirane, a nimalo na mlade, budućnost i razvoj“, ugrađeno fantomskih 20 milijuna kuna koji se teoretski trebaju ostvariti prodajom.

Opatija – Gradski vijećnici Akcije mladih Neva Slani i Igor Puž priopćenjem su objasnili zbog čega nisu podržali nedavni rebalans proračuna koji je Gradsko vijeće prihvatilo većinom glasova. Iz njihovog dopisa može se iščitati kako su pritisak za podršku proračunu smatrali svojevrsnom ucjenom.

– Gradski vijećnici grada Opatije često su dovedeni pred gotov čin te kad je već kasno moraju glasati za polurješenje, poluproizvod, poluprojekt, bez dane alternative. Naravno, glasanje protiv u tom se slučaju interpretira kao neprijateljstvo prema građanima. Tako smo dobili KTC Gervais bez garaže i dovoljno parkinga u blizini, te s nejasnom namjenom koja se prozove „polivalentnim karakterom“, teško pristupačan vrtić odvojen od škola koji zapravo otvara gradnju na Punta Kolovi u smjeru Učke, plažu na Črnikovici s nejasnim poboljšanjima u odnosu na troškove ulaganja. U isto vrijeme desetljećima se ne obnavlja škola, izbjegava se uređenje gradskog trga Slatina, ne kreće u projekte energetske učinkovitosti i općenito zelenu tranziciju. Isti takav odnos prema vijećnicima i građanima sadržan je u proračunima, odnosno rebalansu proračuna o kojem se glasalo sjednici Gradskog vijeća. Unutra ukratko imamo: prihode smanjene kao posljedica pandemije, uveliko smanjene izdatke prema Komunalcu i Parkovima odnosno održavanju gradske infrastrukture, zelenila i čistoće, smanjene potpore raznim udrugama građana kojima je svaka kuna presudna za egzistenciju. S druge strane, bez pitanja i bez da su te stavke bile u početnom proračunu za 2020., dakle nenamjenski, ulazi se u razne kapitalne investicije. Od toga su neke doduše bile u proračunu za 2019. pa tada nisu izvršene, ali kojom logikom se ravna grad odnosno gradonačelnik koji primjerice 20. ožujka, kada je jasno koliko će teška biti godina, potpisuje ugovor o početku gradnje težak 7,7 milijuna kuna, od čega gradskih ulaganja 2,3 milijuna kuna? Pa makar se radilo o dječjem vrtiću. Jer, također nećete kupovati novu dječju sobu ukoliko ste u minusu i prijeti vam gubitak radnog mjesta, kolikogod voljeli svoje dijete – gledat ćete da vam je prvo egzistencija osigurana, a onda veselo krenuti u kupovinu, kazali su Slani i Puž.

Dodali su kako je vrhunac licemjerja projekt Opatijska kolajnica.

Iako se radi o „samo“ 120 tisuća kuna gradskog novca, projekt je u ovom trenutku potpuno nezanimljiv, a i – zašto bismo ulagali u table umjesto u stabla? Zašto biramo projekte čiji su autori ljudi na kraju karijere i na privilegiranim pozicijama (u ovom slučaju radi se o pročelnici županijskog Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša; ono isto koje ne vidi betonizaciju Opatije, kaubojsku gradnju Žegota i ne osjeti smrad Marišćine), umjesto da damo priliku mladim kreativnim ljudima? Uostalom, investiramo li u zaposlenje mladih stručnjaka u Parkovima? Licemjerje beskorisnog ulaganja (i još potpuno nekulturnog, s obzirom da su natpisi na hrvatskom i engleskom jeziku, a od njemačkog i talijanskog ni traga) je tim veće kad se uzme u obzir da je 2016. gradonačelnik predložio i gradsko vijeće usvojilo odluku o preispitivanju parkovnih površina u gradu i njihovo eventualno preimenovanje u „obične“ zelene čestice. Srećom je taj prijedlog 2019. Gradsko vijeće na sugestiju stručnjaka amandmanom maknulo. Tako… Mi stavljamo table, gradimo osnivamo informacijske i interpretacijske centre, visitor centre, mostove preko ceste kojima nitko ne hoda… I ne uspijevamo namoliti gradonačelnika da stavi/ostavi u proračunu kamere za nadzor prometa oko škole kako bi djeca bila sigurnija, međunarodni arhitektonski natječaj za Slatinu ili lift za ulazak osoba s invaliditetom za Slatinu ili Tomaševac, poručili su Slani i Puž.

Istaknuli su kako je u ovakav proračun „usmjeren na privilegirane, a nimalo na mlade, budućnost i razvoj“, ugrađeno fantomskih 20 milijuna kuna koji se teoretski trebaju ostvariti prodajom.

– Za to smo trebali glasati? Dati alibi za loše planiranje, ili pak povod da nas gradonačelnik proziva za neodgovornost kad odbijemo rasprodaje imovine i kasa očekivano potone u još dublji minus, pitali su Puž i Slani.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net