Dujmić odbio prodaju dionica LRH u gradskom vlasništvu, njegova supruga ‘riješila’ se svog paketa

Gradonačelnik Dujmić uvjeren je da će vrijednost dionica LRH u budućnosti rasti. Međutim, čini se da mu supruga u tu priču nije povjerovala…

Opatija – Preuzimanje Liburnia Riviera Hotela bila je najveća vijest prošle godine. Novi vlasnik, tvrtka Gitone Adriatic kao „paravan“ za stvarne vlasnike, imućnu brodograditeljsku obitelj Lürssen, nakon kupnje većinskog paketa od bivšeg vlasnika – Darka Ostoje i partnera – bili su obavezni ponuditi otkup dionica i ostalim dioničarima kompanije.

Ključan je pritom bio paket u vlasništvu lokalne samouprave. Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, preko tvrtke Nova Liburnija, zajedno drže 25 posto i jednu dionicu, što im daje određena (minimalna) prava i utjecaj na vođenje tvrtke iz pozicije manjinskog (su)vlasnika. Predviđena cijena od oko 4.760 kuna značila je da bi Nova Liburnija prodajom dionica uprihodila oko 360 milijuna kuna.

Dujmić ključan za odluku

Prilikom odluke o tome hoće li lokalna samouprava prodati svoje dionice, ključnu ulogu imao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Naime, Opatija ima uvjerljivu većinu u Skupštini Nove Liburnije, tako da je o Dujmićevoj odluci ovisila prodaja ili zadržavanje kontrolnog paketa. Dujmić je odbio mogućnost prodaje, a skupština Nove Liburnije odluku nije donijela jednoglasno, već većinom glasova.

Svoju nesklonost prodaji Dujmić je obrazložio stavom „da novac ne može biti presudan za tako važnu odluku te da očekuje da će novi vlasnik ostvariti vizije i smjernice razvoja koje je najavio i koje se podudaraju sa smjernicama skupštine Nove Liburnije. To su dovođenje novih brendova, produljenje sezone, povećanje promocije destinacije, suradnja sa školama i stipendiranje, više kategorije objekata, uvažavanje mišljenja konzervatora“…

Ivo Dujmić

Imovinske kartice

Među malim dioničarima Liburnia Riviera Hotela bila je i supruga gradonačelnika Dujmića. Vidljivo je to iz njegove imovinske kartice iz rujna 2019. godine u kojoj je navedeno vlasništvo nad 10 dionica LRH nominalne vrijednosti 3.200 kuna. Kao oblik vlasništva dionica naveden je „bračni drug“. Bilo je to oprilike dva mjeseca pred objavu ponude za preuzimanje u kojoj je cijena po dionici iznosila 4.760 kuna.

Prilikom sljedeće nadopune imovinske kartice, u lipnju 2020. godine, dakle nakon provedenog otkupa dionica, udjela u LRH Dujmićeve supruge više nije bilo. Radilo se o paketu vrijednom gotovo 48 tisuća kuna. Naravno, sama informacija da supruga gradonačelnika nije vlasnik dionica ne znači da ih je prodala, budući da ih je mogla i darovati nekome članu obitelji čije vlasništvo gradonačelnik Dujmić ne bi morao objaviti u svojoj kartici. Zato smo odgovor na pitanje je li gospođa Dujmić prodala dionice u vlasništvu njegove obitelji potražili kod gradonačelnika.

– Krivo  ste naveli, paket dionica LRH nije u vlasništvu obitelji Dujmić već je riječ o vlasništvu moje supruge koja ima pravo raspolagati sa svojim vlasništvom kako želi, poručio je gradonačelnik ne odgovorivši na pitanje.

‘Vrijednost dionica će rasti’

U dopisu upućenom gradonačelniku pitali smo, u slučaju da je njegova supruga prodala dionice, koja je razlika „u upravljanju privatnim dionicama i onim javnima, budući da je gradonačelnik Dujmić bio ključna osoba koja je odbila prodaju kontrolnog paketa dionica LRH u vlasništvu jedinica lokalne samouprave“.

Vijeće Općine Lovran bilo je za prodaju dionica

– Skupština Nove Liburnije donijela je odluku da neće prodavati svoj suvlasnički udio u LRH d.d. dok novi vlasnik ne ispuni uvjete koji su bili postavljani pred svakog prijašnjeg zainteresiranog kupca opatijske hotelske kuće. To su dovođenje novih svjetskih brendova, viša kategorizacija objekata, produljenje sezone, dodatna promocija destinacije, suradnja sa školama i stipendiranje kadrova, uvažavanje mišljenja konzervatora pri renoviranju objekata… Tada je Skupština Nove Liburnije donijela zaključak da nismo u poziciji da moramo pod svaku cijenu prodavati svoj suvlanički paket jer će zasigurno vrijednost dionica u godinama koje slijede porasti. Gradska vijeća liburnijskih jedinica lokalne samouprave su tada, isto tako, raspravljala o ponudi tvrtke Gitone Adriatic i nisu donijela nikakav zaključak kojim bi osporili stav Skupštine Nove Liburnije, osim Općinskog vijeća Općine Lovran koje je bilo za prodaju dionica, poručio je Dujmić.

‘Nismo pogriješili’

Konačno, s obzirom da je cijena dionica i vrijednost LRH (kao i svih ostalih kompanija iz turističkog sektora) značajno pala u međuvremenu, zanimalo nas je smatra li gradonačelnik Dujmić odluku da se ne pristupi prodaji pogrešnom iz današnje perspektive.

‘Vrijednost dionica će rasti’ – Ivo Dujmić sa suradnicima

– Dakle, smatram da je skupština Nove Liburnije donijela dobru odluku što će vrijeme koje je pred nama, siguran sam, i pokazati. Iako je trenutno stanje na tržištu nepovoljno, poučen iskustvom,mogu reći da se ono može vrlo brzo promijeniti na bolje, a Opatija ima razloga vjerovati u još bolju turističku budućnost. Pogriješili nismo i sam bih danas postupio isto. Citiram što sam izjavio tada i što su 6.11. 2019. prenijeli mediji: ‘Moramo biti odgovorni prema budućnosti destinacije i prema svojoj imovini te stoga oprezno postupiti. Novac ne može biti presudan za donošenje ovako važne odluke. Očekujem da će novi vlasnik realizirati onu viziju razvoja koju je najavio i stoga smatram da treba s odlukom o prodaji pričekati još neko vrijeme. Vjerujem da će doći vrijeme kada će uvjeti za prodaju naših donica biti i bolji’, zaključio je Dujmić.

Ukratko, gradonačelnik Dujmić uvjeren je da će vrijednost dionica LRH u budućnosti rasti. Međutim, čini se da mu supruga u tu priču nije povjerovala…

error: Content is protected !!