FOTO: Pobuna ugostitelja – Moramo promijeniti svoj imidž u javnosti i izboriti se protiv dizanja PDV-a @ Opatija

skup_ugostitelja_hotel_ambasador_2016_opatija_25_posto_pdv_01

Tristotinjak ugostitelja okupljenih u Opatiji odlučili su da će pokušati svoje argumente protiv dizanja PDV-a dostaviti svim saborskim zastupnicima, ali i utjecati na svoju sliku u javnosti te održati dvosatni ”štrajk” kojim će upozoriti na neodrživost poslovanja s višim PDV-om. Sve argumente ugostitelja pročitajte na ovom linku, dok fotogaleriju koju snimili na skupu pogledajte na ovom linku

skup_ugostitelja_hotel_ambasador_2016_opatija_25_posto_pdv_1_01

Opatija – Više od tri stotine ugostitelja s riječkog i liburnijskog područja, uz ”pridošlice” i iz ostalih susjednih regija poput Istre, okupilo se večeras u kongresnoj dvorani opatijskog hotela Ambasador kako bi zauzeli ”ratni plan” u borbi protiv najavljenog poskupljenja PDV-a na ugostiteljske usluge sa sadašnje povlaštene stope od 13 posto na redovnu stopu od 25 posto. Uz ugostitelje, na skupu su bile i brojne javne osobe te istaknuti političari poput saborskih zastupnika Marina Škibole iz Živog zida te Ines Strenja Linić iz Mosta koja je bila u društvu Nikice Pažina.

Nakon rasprave koja je trajala oko sat vremena, i u kojoj su bili izneseni argumenti protiv dizanja PDV-a ugostiteljstvu, okupljeni ugostitelji su jednoglasno usvojili šest mjera – dostaviti dokument s usvojenim argumentima svim saborskim zastupnicima, senzibilizirati javnost te ispraviti krivu sliku o ugostiteljima, pokazati zajedništvo koordiniranim uskraćivanjem usluga na dva sata, odnosno svojevrsnim ”štrajkom” ugostiteljskih lokala.

skup_ugostitelja_hotel_ambasador_2016_opatija_25_posto_pdv_3_01

– Javnost je godinama manipulirana, trenutno je na nas raspisana hajka, a to je daleko od realnosti. Mi vodimo osoban posao, posao pred ljudima. i ovdje moramo usvojiti dokument kojim ćemo kvalitetno argumentirati našu poziciju. Moramo vidjeti kako spasiti naše poslovanje. Ovo nije samo demagoško stajaliste, ovo je realnost, jer samo tri tjedna koja bi nam ostala za prilagodbu poslovanja nemoguća su misija, kazao je predstavljajući dokument riječki ugostitelj Vedran Jakominić.

Večeras su usvojene i mjere da se, ukoliko dođe do povećanja PDV-a, pravnim putem zatraži zaštita od mobbinga države, ali i da – u slučaju višeg PDV-a, dio ugostitelja ne zadrži postojeće cijene ”iz krivih razloga”.

– Svima nama je jasno da moramo dignuti cijene kave sa osam na devet kuna zbog višeg PDV-a, i sasvim je jasno da nećemo prodati isti broj kava po 8 i po 9 kuna. Mi smo u nekorektnoj tržišnoj utakmici – borimo se protiv prodaje hladne pive na benzinskoj pumpi, Konzuma koji prodaje gotov ručak, kioska koji prodaju kave. Mi smo stavili svu svoju imovinu, sav svoj ugled na kocku kako bismo investirali, i to se mora poštivati i zaštititi, kazao je Jakominić.

skup_ugostitelja_hotel_ambasador_2016_opatija_25_posto_pdv_5_01

Posljednja usvojena mjera jest osnivanje koordinacije koja će voditi aktivnosti ugostitelja. Za voditelja koordinacije imenovan je opatijski ugostitelj Stipe Dunatov, koji je kazao da su se ugostitelji večeras našli ”da svima pokažemo da ovo što nam pokusavaju napraviti, podignuti pdv na 25 posto, ne stoji”. Uz njega i Jakominića, u vodstvo koordinacije izabrani su Igor Štanger, Anđelina Macan, Zoran Lukić, Ivan Jagičić te Andrija Čolak, poznat po franšizi Surf’n’Fries koji je kazao da ”svaki put kad se digne porez nitko ne reagira i zato mi je drago da se pokrenula ova reakcija i da je to krenulo upravo iz Rijeke”. Odlučeno je i da će se naknadno vodstvo koordinacije širiti, u skladu s potrebama rada.

Sve argumente ugostitelja pročitajte na ovom linku, dok fotogaleriju koju snimili na skupu pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!