FOTO: Veleposlanik Austrije Jan Kickert otvorio izložbu Quarneroli @ Miramar

quarneroli_miramar_sm…veleposlanik Kickert istaknuo je svjež pristup izložbe, fokusirane na mornare s ovih krajeva…
…jučer su otkrivene i spomen-ploče na kućama mornara Jakova Sučića i Frane Letiša…
…fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija/Volosko – Nakon prošlotjednog gostovanja u vološćanskom baru ”Kon-Tiki”, atraktivna izložba ”Quarneroli”, posvećena trojici pomoraca iz Voloskog, Opatije i Lovrana, koji su zajedno sa slavnim istraživačima Carlom Weyprechtom i Juliusom Payerom ”otkrivali” Sjeverni pol 1870-ih godina, otvorena je jučer i u opatijskom hotelu ”Miramar”.
Izložbu u čast Jakova Sučića, Frane Letiša i Vicka Palmića – u organizaciji multimedijalnog portala Liburnija.net i hotela ”Miramar” – otvorio je veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj mr. Jan Kickert, koji je pohvalio svjež i originalan pristup dobro poznatoj povijesnoj temi o polarnoj ekspediciji jedrenjaka Tegetthoff.
– Moj veliki interes je povijest, u koju svakako spada i ova ekspedicija. Poznato mi je da su do sada uvijek spominjana ”velika imena” – carevi, kraljevi, plemstvo i voditelji ekspedicije, ali se pritom uvijek zaboravljalo da ona ne bi postigla takav uspjeh bez sudjelovanja svih ovih ”malih ljudi”, kojima je i posvećena izložba. Posebno mi je stoga drago što su u ovoj izložbi predstavljeni i ljudi koji su stajali iza svega. Kad se vidi kako se jedrenjak probijao kroz led koji ga je okovao, onda tek shvaćamo kroz kakve su muke morali prolaziti i kakvi su bili napori mornara, kazao je veleposlanik Kickert otvorivši izložbu.
quarneroli_miramar_lions
Na 17 štafelaja postavljenih u holu hotela ”Miramar” izložene su razne fotografije i priče vezane uz sudjelovanje naših mornara u polarnoj ekspediciji s jedrenjakom Tegetthoff, a poseban ”uvid” u tehnološke uvjete iz tog vremena posjetiteljima pružaju maketa jedrenjaka i razni reprinti dokumenata, predmeti, nautički instrumenti – postavljeni u vitrinama i baulu.
– Za ovu izložbu bilo je potrebno priču o ekspediciji Tegetthoff okrenuti naglavačke. Svijet zna da je ona poznata kao misija Weyprechta i Payera, međutim mi smo fokus stavili na mornare iz ovih krajeva, koji su – kao dio posade od 24 člana, među kojima 12 Hrvata – pokazali se kao presudan čimbenik bez kojih bi ta odiseja polarnim krajevima završila tragično, istaknuo je autor izložbe Jan Bernd Urban.
Po povratku sa sjevera, mornari su nagrađeni visokim odličjem za hrabrost, ordenom Franje Josipa II., a jučer im je odano još jedno priznaje – u Opatiji i Voloskom svečano su otvorene dvije spomen-ploče u organizaciji opatijskih Lionsa na rodnim kućama mornara Jakova Sučića i Frane Letiša. Slična ploča bit će otkrivena i na rodnoj kući Lovranca Vicka Palmića, i to tijekom listopada, za vrijeme gostovanja izložbe u Lovranu.
Fotogaleriju pogledajte na ovom linku
maketa_admiral_t
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
Austrijski veleposlanik Quarnerolima u čast @ Miramar
VIDEO, FOTO: Otvorena izložba Quarneroli @ Volosko
Quarneroli – prvi stanovnici Liburnije na Sjevernom polu
Crtica iz povijesti: I Vološćani su otkrili Zemlju Franje Josipa

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net