FOTO: Završeni su 4. Dani antifašizma panel-raspravom @ Opatija

Vesna Nađ iz Ministarstva branitelja citirala je statistiku prema kojoj je oko 3.000 žena i nekolicina muškaraca proživjelo silovanje tijekom rata u Hrvatskoj, no tek je 18 počinitelja procesuirano.

Opatija – Osmi mart je na svojevrstan način obilježio ovogodišnju manifestaciju pa smo zbog toga htjeli obraditi problem nasilja s kojim se žene suočavaju u modernom društvu, kazao je Oleg Mandić, predsjednik UABA Opatija koja u suradnji s Gimnazijom Eugen Kumičić organizira Dane antifašizma na jučerašnjem zatvaranju ove manifestacije.

Neven Šantić i Oleg Mandić

Tema panel-rasprave u kojoj su sudjelovale predstavnice civilnog društva Marijana Senjak, Milena Čalić Jelić i Vesna Teršečić, a koju je moderirao Neven Šantić, bilo je silovanje kao ratni zločin.

– Nije čudno da se o silovanju u Hrvatskoj počelo intenzivnije govoriti tek prošle godine, ovo je vrsta ratnog zločina o kojoj se govori tek dugo vremena nakon završetka ratnih sukoba. Kroz otvaranja tih slučajeva, žene dobivaju podršku, iako zakašnjelu. Međutim, za mnoge se zločine nije niti čulo, što ne čudi jer se žrtve često ne odlučuju govoriti o tome budući da se za silovanje u našem društvu još uvijek veže stigma, kazala je Teršelić.

U uvodnim govorima večeri, publici okupljenoj u Villi Antonio koju su u istoj mjeri činili srednjoškolci te članovi UABA-e i zainteresirani građani, Nataša Matošić iz SUBNOR-a kazala je kako se moraju istražiti i zločini iz Drugog svjetskog rata nad ženama, ali i djevojčicama i dječacima, a Vesna Nađ iz Ministarstva branitelja citirala je statistiku prema kojoj je oko 3.000 žena i nekolicina muškaraca proživjelo silovanje tijekom rata u Hrvatskoj, no tek je 18 počinitelja procesuirano.

– Na dnevni red Vlade poslali smo uime ministarstva jedan zakon s ciljem da se sveobuhvatno riješi ovo pitanje. Želimo prije usvajanja zakona pokrenuti i široku javnu raspravu, a u tom će smjeru sigurno ići i zaključci ovoga skupa, zaključila je Nađ.

[nggallery id=654]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!