(G)LO (K/B)ALNO – Punk’s (Not) Dead

Valter Kocijančić - Parafi pod kristalnim lusterima, snimio Nikola Petković

Valter Kocijančić - Parafi pod kristalnim lusterima, snimio Nikola Petković

Za liburnija.net piše Robert Kurelić…
Zdravka Čabrijana i Dušana Ladavca privela je milicija “radi djelovanja u punk grupi Paraf.” Socijalistička elita procijenila je, izgleda, kako je punk opasni i subverzivni virus iz imperijalističkog Zapada te su promptno “dejstvovali”.
Valtera Kocijančića su ostavili na miru jer je u trenutku sigurnosne akcije nosio tanku kravatu na bijeloj košulji. Odnosno, bio je pristojno obučen, po PS-u.
To je bilo prije tridesetak godina.
Vratimo se u sadašnjost. U srijedu, 18. kolovoza 2010 godine na Ljetnoj pozornici trebala je nastupiti kultna kalifornijska punk grupa NOFX. Trakavica oko (ne)održavanja koncerta trajala je gotovo četiri mjeseca. Festival i Grad igrali su se gluhog telefona i prebacivali nadležnost jedan na drugoga sve dok na kraju organizator nije bio prisiljen odustati od Ljetne i preseliti na Preluk. “Kuloari” pričaju kako je gradonačelnik Obersnel čak digao službenicu sa godišnjeg kako bi svi ugovori bili potpisani u rekordnom roku da se koncert može održati. Riječki gradonačelnik ne boji se, dakle, horde razularenih punkera koji nakon koncerta jedu malu djecu i čupaju kamelije. Za razliku od opatijskog. Dolazak čudno obučenih i još čudnije počešljanih punkera u osjetljivu, austro-ugarskim penzićima podređenu Opatiju moralo se pod svaku cijenu zaustaviti. I to na način kojem bi pozavidjeli i tri prasca-vijećnika iz Alan Forda. Pokri uši, viči “lalalalalala” dok problem ne nestane. No dobro. Barem nitko nije priveden radi djelovanja…
Bilo kako bilo, pravo je gradonačelnika (i njegovih pomoćnika/savjetnika) i ravnatelja Festivala da procijene kakav izričaj spada u opatijski “milieu”. Čini se nekako da rock i punk baš nisu najpoželjniji. Jedini razlog što Opatijske Barufe i dalje opstaju je zbog svoje dugogodišnje tradicije, no sudeći po broju podignutih obrva nakon ovogodišnjih Barufa, ne bih se uopće začudio da se i one uskoro nađu na listi za odstrel. Brz i oštar zvuk električne gitare koji obožava mladež relativno praznih džepova para uši naših bogatih austrijskih gostiju. Ne treba nam Superhik da uzme siromašnima kako bi dao bogatima. Imamo mi svoju vlast.
Liburnija.net: Mirni prosvjed - Hoćemo svirati, a ne profitirati @ Volosko

Liburnija.net: Mirni prosvjed - Hoćemo svirati, a ne profitirati @ Volosko


Nakon izborne pobjede Ivo Dujmić zahvalio se građanima koji su glasali “za Opatiju s dušom”. Ali kakvom to dušom? Onom koja ne dopušta mladima s Voloskog organizaciju koncerta u čast preminulom prijatelju jer “manifestacija nije u planu u kolovozu”? Kao što je i članica udruge Aleksanda Ignatoski napisala, prošlogodišnji koncert prošao je u pozitivnom i mirnom ozračju, bez razbijenih boca i glava, ali to nije bilo dovoljno da se dopusti organizacija i ove godine. Koncert je, zato, održao Dražen Zečić, a navodno je nakon njega ostao polupan nemali broj retrovizora na Tošini i pokoja glava. Barem je većina posjetitelja nosila košulje, makar one bile i raskopčane. Matko Jelavić, može; opatijski rock i punk bendovi: ne mogu. Valjda jer ne pjevaju o duši, crnoj ženi ili čemu već. Grad je dao 100,000 (slovima: STO TISUĆA) kuna privatnoj firmi za reklamu Olivera u Opatiji, valjda zato što se tamo nose dizajnerski rasparane traperice, a publika NOFX-a i Lets rock Volosko nosi ručno parane. Odgovor gradonačelnika na Gradskom vijeću za utrošeni iznos je bio: “Barem je Opatija bila puna”.
Mladi su po prirodi buntovnici i odrasli ih uglavnom gledaju kao potencijalni problem. Ali, treba li njihove interese i aktivnosti srezati u korijenu i kada organizaciju pripreme kako treba i svoj višak energije troše kreativno, a u ovom slučaju i humano? Kakav primjer bi trebali slijediti mladi Opatije? Možda onaj sa humanitarnog Fashion Showa održanog krajem srpnja. Eh da, publiku je “zabavljala” Ava Karabatić koja se upravo pohvalila kako je cijelu plaću srednjoškolskog profesora spiskala na Gucci cipele. Ili pak najavljeni dolazak Ante Gotovca, kralja trasha u Hrvata?
Grad podupire isprazni i ničim utemeljeni glamur utjelovljen u likovima Ante Gotovca i Ave Karabatić, a istovremeno ostaje potpuno gluh na samoinicijativni angažman mladih Opatije koji svoj glas dižu protiv otuđenosti i bespomoćnosti u surovom modernom društvu. Vlast ide za rješavanjem problema linijom manjeg otpora: 100 tisuća kako bi Opatija bila puna jedan dan, a ignorira se rad na temeljima kako bi Opatija dugoročno imala kvalitetan život.
A svaki političar lansirati će bez razmišljanja kako su temelji uvijek bili i ostali upravo: MLADI.
I što reći na sve ovo?
“The white man call himself civilised
Coz he knows how to take over
The white man come to pillage my village
Now he tell me I have to bend over
Woah yeah more-yeah
Kill all the white men
Woah woah more-more-yeah
Woah yeah more-yeah
Kill all the white men”
Vezane vijesti:
(G)LO (K/B)ALNO – Liburnicon
(G)LO (K/B)ALNO – Topla Voda
(G)LO (K/B)ALNO – A gdje je nestala pravDA?
(G)LO (K/B)ALNO – Bežična Opatija

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 months ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!