100 godina od rođenja Nele Eržišnik

Autor: Nikola Cvjetović 18.06.2022

nela_erzisnik_sto_godina_rodenja__2_ Nela i unuk Ivor

Premda je bila kazališna i filmska glumica, slavu je stekla kao komičarka, u čemu su joj pomogli likovi koje je sama stvorila – kućna pomoćnica Marica Hrdalo i lička seljanka teta Ikača. Od 1962. godine do smrti živjela je u Voloskom.

nela_erzisnik_sto_godina_rodenja__1_

Volosko – Marica Hrdalo i teta Ikača likovi su koje je sama stvorila, a koji su je proslavili još šezdesetih godina 20 stoljeća, premda je bila i kazališna i filmska glumica. Rođena je u Banja Luci kao Nevenka Maras, službeno joj je ime na dokumentima bilo Marija Blažević, a znali smo je kao Nelu Eržišnik i 18. lipnja stota je obljetnica njezinog rođenja.

Kućna pomoćnica Marica Hrdalo pojavljuje se pedesetih godina u radio-emisiji „Porodica Veselić“, a ta „obična žena iz naroda“ na duhovit način komentira događanja u zemlji i svijetu, što Neli Eržišnik donosi iznimnu popularnost u Jugoslaviji pa je jedan od njezinih poštovatelja bio i Josip Broz Tito.

Nela Eržišnik od 1962. godine do smrti je živjela u Voloskom. Rođena je 1922. godine u velikoj obitelj, a kako joj je otac bio Ličanin, djetinjstvo je provela u Lici, zahvaljujući čemu je stvorila lik ličke seljanke tete Ikače. U Zagreb odlazi 1935. godine i ondje završava gimnaziju i studij glume. Kao komičarka, Nela Eržišnik obišla je tadašnju državu, a nastupala je i po svijetu, za ondašnju dijasporu.

Devedesetih počinju političke promjene, a Nela Eržišnik ističe svoje veliko domoljublje pa je aktivno sudjelovala i u stvaranju neovisne Hrvatske.

nela_erzisnik_sto_godina_rodenja__3_

Godine 2003. izdala je autobiografiju ''Moja tri života'', s aluzijom na svoja tri imena - Nevenka Maras, Nela Eržišnik i Marija Blažević. Suprug Zvonimir Blažević joj umire u siječnju 2007. godine, zbog čega gotovo zapada u depresiju. No, upravo joj nastupi pomažu pa, premda u poznim godinama, oduševljavana na gostovanju u Sloveniji i čak improvizira dvostruko duže od predviđenog vremena. Stvorila se tada čak i ideja o njezinom velikom povratničkom nastupu, no sve zaustavlja iznenadna kratka bolest i Nela Eržišnik umire 13. kolovoza 2007. godine u Voloskom.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...