Festival klasične glazbe „Lovran Classic“ završava monodramom „Ana Katarina“

Autor: Marina Pauletić 11.07.2024

Monodramu izvodi Ana Vilenica.

Lovran - Završne večeri 7. Festivala klasične glazbe „Lovran Classic“ u četvrtak, 11. srpnja u 21 sat na trgu sv. Ivana publika će po prvi puta imati priliku doživjeti suradnju između glazbene i dramske umjetnosti. U vrlo uspješnoj monodrami autorice i glumice Ane Vilenice o posljednjim danima života grofice Ane Katarine Zrinski glazbom će se pridružiti Metod Sironić na baroknoj flauti i Jelena Tihomirović na čembalu. Monodrama „Ana Katarina“ s kojom je autorica najčešće nastupala na povijesnim posjedima obitelji Frankopan, prvi puta će se izvesti na ovoj strani Kvarnera. Inspirirana ulogom jakih žena u hrvatskoj povijesti 2021. Ana Vilenica u suradnji s Udrugom FDM, rutom Putevima Frankopana i Primorsko-goranskom županijom razvija projekt „Ana Katarina“ u cilju obogaćivanja kulturno-turističke ponude rute. U projektu kombinira interpretaciju (naraciju) kulturne baštine i elemente izvedbene umjetnosti u neposrednom kontaktu s publikom.

Ana Vilenica rođena je u Rijeci gdje završava osnovnu školu i Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Nakon dvije godine studiranja hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, kao stipendist Grada Rijeke za izvrsnost, upisuje studij Glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Postaje magistra glume i članica ansambla Sarajevskog ratnog teatra te pored kazališnih, ostvaruje i zapažene uloge u filmu. Godine 2004. završava drugi magistarski studij u Royal Central School of Speech and Drama u Londonu te postaje magistar suvremene kazališne prakse. Godine 2014. nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade. Godine 2019. osvaja Nagradu Fabijan Šovagović na Festivalu glumca za najbolju žensku ulogu. Producira kazališne predstave i filmove. Trenutno vrši dužnost ravnateljice hrvatske drame u HNK Ivana pl. Zajca u. Rijeci.

Ulaznice za programe 7. Lovran Classica mogu se rezervirati na email adresu lovran.classic@gmail.com, te kupiti sat vremena prije početka koncerta.

Više sa portala poduckun.net ...