[FOTO] Doris Stanić: Istarsku ljestvicu neće spasiti nikakva UNESCO-va lista, ako je mi sami nećemo moći očuvati

Autor: Nikola Cvjetović 29.06.2022

Obilježavanje obljetnice nastavlja se svečanim koncertom u Guvernerovoj palači posvećenom Ivanu Matetiću Ronjgovu koji će se održati sutra, 30. lipnja s početkom u 19 sati. Uz nastup Učkarica na koncertu će se s recitalom predstaviti Sven Sušanj, sopilaši Branko Brnić i Klaudije Dunato, voditeljica programa je Rajka Jurdana Šepić, a dirigent Saša Matovina...

Matulji - Članice KUD Učka u godini jubileja nastavljaju sa svojim aktivnostima koje su uz pjevanje i izložbu uključile i zanimljivu tribinu koja je uz gostovanje eminentnih stručnjaka obradila temu zborskog amaterizma u našem kraju.

Tribina 'Zborski amaterizam nekad i danas' održana je prošle nedjelje u društvenom domu Hangar, a uz organizatorice iz KUD-a Učka sudjelovali su Igor Vlajnić, Darko Čargonja, Marta Karolina Cader-Pietrzak i Saša Matovina.

- Iako u općini vlada pozitivno ozračje zborskog amaterizma kao i u nekim ostalim mjestima Kastavštine i općenito Liburnije, KUD Učka Matulji se može pohvaliti zavidnim kontinuitetom u radu. Slaviti 60-ti jubilej i pritom upriličiti niz događaja kroz projekt 'Svih naših 60', na promatrača ostavlja dojam o respektabilnoj udruzi. Okrugli stol je pravo mjesto za razmatranje problematike kao i stjecište novih ideja udruga u kulturi. Cijenjeni zborovođe, Igor Vlajnić, Darko Čargonja, Marta Karolina Cader-Pietrzak i Saša Matovina, iznijeli su svoja razmišljanja i zajedno sa Učkaricama zaključili da bi cilj prema kojem bi trebalo stremiti, bio omasovljenje amatera pjevača, kako bi se sačuvala zavičajna glazbena baština. Korona je na žalost učinila svoje i ugasila mnoge kulturne udruge. Otegotna okolnost je što za apliciranje na Europske fondove, koji bi nam uvelike pritom pomogli, voditelji udruga nisu najčešće educirani ili ne mogu preuzimati toliku odgovornost na sebe. Za razliku od nekada, izostaje zainteresiranost kod učenika osnovnih škola, zbog nedostatka motiviranosti od strane profesora pedagoga. Njih pak ograničava školski kurikulum. Dakle, ono što smo do sada baštinili, po čemu smo posebni i svoji na svome, a u ovom slučaju govorimo o istarskoj ljestvici, je opasnosti od izumiranja. Okosnicu rada ženskog zbora Učke Matulji, neće spasiti nikakva UNESCO-va lista, ako je mi sami nećemo moći očuvati, poručila je Doris Stanić po završetku tribine.

Obilježavanje obljetnice nastavlja se svečanim koncertom u Guvernerovoj palači posvećenom Ivanu Matetiću Ronjgovu koji će se održati sutra, 30. lipnja s početkom u 19 sati. Uz nastup Učkarica na koncertu će se s recitalom predstaviti Sven Sušanj, sopilaši Branko Brnić i Klaudije Dunato, voditeljica programa je Rajka Jurdana Šepić, a dirigent Saša Matovina, dok je ulaz na koncert slobodan.

Zborsko pjevanje u fokusu tribine

Više sa portala poduckun.net ...