[FOTO] “Knin - Zadar” Melite Vrsaljko najbolji je film po izboru žirija 21. LFF-a; dva filma o El Shattu podijelili stručne nagrade žirija

Autor: Nikola Cvjetović 26.08.2023

Kratkometražni dokumentarni film „Knin - Zadar“ o životu željezničkog skretničara, redateljičina oca, najbolji je film po izboru žirija 21. Liburnia Film Festivala. Publika je nagradila „El Shatt - nacrt za utopiju“ Ivana Ramljaka. Posebno priznanje žirija uručeno je Karli Crnčević za film „Divlje cvijeće“.

Opatija - Na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji dodijeljene su nagrade najboljim dokumentarnim filmovima nastalim u 2022. i 2023. godini koji su se našli u konkurenciji 21. Liburnia Film Festivala. O nagradama je, osim publike, odlučivao međunarodni žiri - montažerka i dizajnerica zvuka Iva Ivan, montažerka, redateljica i producentica Vanja Kovačević, suosnivačica Pravo Ljudski Film Festivala (Sarajevo) i redateljica Kumjana Novakova, snimateljica Dinka Radonić te multimedijalni umjetnik, redatelj i snimatelj Davor Sanvincenti. Nagradu filmskog kritičara „Dragan Rubeša“ dodijelio je Nikola Strašek.

I žiri i filmski kritičar Nikola Strašek slažu se da je najbolji film 21. LFF-a film „Knin - Zadar“ Melite Vrsaljko (Dinaridi Film). Žiri je dodijelio nagradu jer se radi o filmu koji ostavlja vedrinu tihim svjedočanstvom o ideji ustrajnosti. Nikola Strašek u svom je obrazloženju napisao: „Knin – Zadar“ Melite Vrsaljko film je bez viška, zaokružen, istovremeno bezvremenski jednostavan i univerzalan te kompleksan i posve koncentriran na ovdje i sada. Iz tog spoja prošlosti i sadašnjosti, trenutka i vječnosti, pokreta i paralize, progovara o poziciji ljudskoj na ovom svijetu sasvim precizno, nenametljivo i što nikako nije nevažno – opušteno i razigrano“.

Publika je među 20 filmova, koliko ih je bilo u konkurenciji za nagrade, najvišu prosječnu ocjenu od 4,54 dodijelila filmu „El Shatt - nacrt za utopiju“ Ivana Ramljaka (KOMPOT, Horopter filmska produkcija, 2023.). Najboljem filmu po izboru žirija i publike festival dodjeljuje novčanu nagradu od 1000 eura koju dijele redatelj/ica i produkcijska kuća. Karla Crnčević, redateljica filma „Divlje cvijeće“ (Elias Querejeta Zine Eskola, samostalna produkcija, 2022.) dobila je posebno priznanje žirija jer se bavila temom fragilnosti sjećanja kroz nekonvencionalnu filmsku formu, stvarajući cinematičnu minijaturu, oživljavanjem obiteljske arhive. Najboljim regionalnim filmom žiri je proglasio prvijenac Luke Karla Kauzlarića „Kantrida“ (Filmaktiv, Nova škola dokumentarnog filma, 2023.). Od ove godine, novčanu nagradu za najbolji regionalni film u iznosu od 700 eura dodjeljuju TV kuća Al Jazeera Balkans i AJB Doc Film Festival. Balkan Documentary Centar iz Sofije osigurava autoru direktan ulaz na radionicu za razvoj dokumentarnog filma s njegovim sljedećim projektom te popust od 50% troškova kotizacije.

“El Shattovi” podijelili stručne nagrade
Stručne nagrade podijelila su dva filma koja su se bavila El Shattom - egipatskim logorom u kojem je tijekom 1943. i 1944. spas pronašlo više od 20.000 stanovnika Dalmacije i Dalmatinske Zagore. Ana Bilankov primila je nagradu za najbolju režiju filma „Dohvatiti sunce: El Shatt“ jer preciznošću režijskih postupaka, te vizualnim i zvučnim rješenjima zamjenjuje konvecionalan dijalog i tekst, time uspostavljajući dosljedan i jasan narativ. Najbolji snimatelj 21. LFF-a je Boris Poljak koji je nagradu primio za oba filma o izbjegličkom logoru El Shatt („Dohvatiti sunce: El Shatt“ i „El Shatt - nacrt za utopiju“) zbog različitog i dosljednog vizualnog tretmana istog filmskog prostora. "Zbog neočekivanog povezivanja slike i zvuka u svrhu kreiranja novih prostornih i vremenskih okvira i odnosa te intuitivan pristup arhivskoj građi u „El Shatt – nacrt za utopiju“, Jelena Maksimović dobitnica je nagrade za najbolju montažu. Najbolji dizajner zvuka je Yiannis Loukos za svoj rad na filmu „Dohvatiti sunce: El Shatt“ zbog stvaranja slojevitih auditivnih tekstura te kompleksnosti dizajna i formiranja zvučnih pejzaža, koji potiču kako imaginativne slike tako i emotivni doživljaj.

Nagradu za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podržava AVC Zagreb opremom u iznosu od 700 eura, a najbolju montažu tvrtka ACER projektorom vrijednosti 700 eura. Najbolja redateljica osigurala je direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film sa svojim sljedećim projektom. Radionicu organizira Institut dokumentarnog filma - IDF iz Praga. Svi laureati primili su originalne statue kastavskog umjetnika Saše Jantoleka. Produkcijskoj kući koja stoji iza najboljeg filma, nagrade publike i najboljeg regionalnog filma, Restart će izraditi DCP za neki od sljedećih projekata. 21. Liburnia Film Festival podržavaju Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, AJB DOC Festival i brojni drugi. Festival organizira Udruga Liburnia film festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.

Više sa portala poduckun.net ...