[FOTO] Koncertom Tonči Grabušić Quarteta otvoreno ovogodišnje izdanje JazzTimeRijeka

Autor: Nikola Cvjetović 24.05.2024

Veliku fotogaleriju s prve dvije koncertne večeri pogledajte u nastavku...

Rijeka - Koncertom Tonči Grabušić Quarteta otvoreno je ovogodišnje izdanje JazzTimeRijeka. Prvu koncertu večer 33. međunarodnog jazz festivala JazzTimeRijeka održanu u Baptističkoj crkvi u RIjeci obilježili su nastupi domaćih snaga - Tonči Grabušić Quarteta i Ante Jeličić Quinteta.

Tonči Grabušić, jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske jazz scene, na ovogodišnjem festivalu predstavio je album “First Take”, upravo objavljen u nakladi Nota Bene Recordsa. U karijeri koja traje preko 40 godina dijelio je pozornicu s najvažnijim imenima regionalnog jazza i nastupao na najvećim jazz festivalima u ovom dijelu Europe. Njegov najrecentniji projekt klasični je jazz kvartet s kojim istražuje ljepotu fenomena jazz standarda i donosi neke od najintrigantnijih numera proizašlih iz legendarne Great American Songbook, a sve je to ispoljio na nedavno izdanom albumu “First Take“.

“Ovaj je album trebao biti snimljen 2020. godine, na 40 obljetnicu moje glazbene karijere. No, pošto su na njemu trebali svirati i inozemni glazbenici, zbog pandemije je ta ideja u nekoliko pokušaja bila onemogućena, pa sam i ja nekako odustao od toga. Ali eto, ove godine, potaknut mojim prijateljima, vrhunskim glazbenicima i istomišljenicima, ušli smo u studio i napravili nešto na što sam izuzetno ponosan....Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo album predstaviti upravo na JazzTimeRijeka festivalu.

Jedna hrvatska glazbenica mi je komentirala: “Tko još u 2024 ima petlje snimat jazz standarde? Bila sam skeptična, ali kad sam ga čula, poželjela sam odmah ponoviti slušanje!” Taj komentar mi pokazuje da sam uspio. Album se može naći na streaming servisima, a uskoro ćemo imati i CD izdanje, a nadam se i vinil.” komentira Tonči.

Uz Grabušića na bubnjevima, kvartet čine njegovi istomišljenici, od kojih s nekima uspješno surađuje već dugi niz godina – Damjan Grbac na kontrabasu, Aldo Foško na klaviru i Luka Vrbanec na alt saksofonu.

Uz Grabušića je nastupio sjajni biogradski jazz pijanist Ante Jeličić sa svojim kvintetom koji je riječkoj publici predstavio svoj aktualni album 'Da-Du’. U svojoj je glazbenoj karijeri surađivao s brojnim glazbenicima hrvatske i slovenske jazz scene, a svoj je album prvijenac, pod nazivom ''Common Language“, objavio 2017. godine. U prosincu 2023. godine objavio je drugi studijski album ‘’DA-DU’’ u postavi kvinteta. Za razliku od prethodnog pitomijeg zvuka koji je prožimao njegov prvi album “Common Language”, “DA - DU“ donosi odrješitiji bebop i hardbop karakter idejno naslonjen na tradicionalan jazz zvuk.

Četvrtak je donio nastavak uz Daniele Gorgone 4tet feat Nico Gori te Enzo Favata - The Crossing iz Italije, a program je realiziran u suradnji s Istituto Italiano di Cultura di Zagabria.

Daniele Gorgone 4tet feat. Nico Gori je nastao iz višegodišnje suradnje toskanskog pijanista Danielea Gorgonea, koji se može pohvaliti brojnim suradnjama, snimkama i turnejama sa svjetskim jazz zvijezdama kao što su Jesse Davis, Scott Hamilton, Grant Stewart i Peter King, i njegovog trija sa saksofonistom i klarinetistom Nicom Gorijem, koji također godinama djeluje na toskanskoj i europskoj jazz sceni. Repertoar kojim se kvartet predstavio publici sastoji se od Gorgoneovih originala i jazz standarda u neočekivanim obradama, a publika je imala prilike poslušati nastup pun groovea, intrigantnih melodijskih linija i iznimne energije.

U ovo 'talijanskoj večeri' nastupio je i Talijanski multiinstrumentalist Enzo Favata, Sardinijski čarobnjak na saksofonu koji je na JazzTimeuRijeka predstavio svoj novi bend The Crossing. Svježa glazbena mješavina vibrafona i elektronike, električnog klavira, bas syntova i bubnjeva, stvara atmosferu idealnu za Favatin sopran i duboki, tamni klarinet. U svojoj dugogodišnjoj karijeri svirao je sa svojim projektima na mnogim prestižnim festivalima i pozornicama diljem svijeta, a surađivao je sa mnogim poznatim glazbenicima.

Sutra na festivalu nastupa velikan jazza, gitarista Bill Frisell, dok će festivala u subotu, 25. svibnja od 20 sati zatvoriti Zvonimir Radišić Trio i Waveform. Svi koncerti održavaju se u prostoru Baptističke crkve na Zametu.

Festival podržavaju Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička Zajednica Grada Rijeke, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranska županija, Istituto Italiano di Cultura di Zagabria, Europe Jazz Network, HDS - Hrvatsko Društvo Skladatelja, G.I.S. glazbena produkcija, HUZIP, Jadran Hoteli Rijeka, Promocija d.o.o., Thomastik-Infeld Vienna, ProRec, Novi list, PolakMediaMusic, Jazz.hr, Radio Rijeka, HRT, NovinetTV, TorpedoMedia, Rezonator Records, a JazzTimeRijeka član je Europe Jazz Networka.

Sjajnim nastupima otvoren 33. JazzTimeRijeka festival

Više sa portala poduckun.net ...