[FOTO] Mladi u Opatiji poslali snažne poruke svojim angažiranim okolišnim fotografijama

Autor: Nikola Cvjetović 18.11.2023

Pobjednica ovogodišnje izložbe - Evelin Brnas

Veliki odaziv i brojne nagrade obilježili ovogodišnju izložbu fotografija mladih autora u Žmergovoj organizaciji kojim je proslavljen uspješan završetak drugog ciklusa radionica angažirane okolišne fotografije za mlade pod vodstvom Petra Kürschnera Jr.

Opatija - Čak 100 opatijskih srednjoškolaca, njihovih profesora, članova obitelji kao i zainteresiranih građana Opatije, posjetilo je sinoćnju izložbu autorskih fotografija pod nazivom “Baci oko (objektiva) na okoliš” kojima su mladi podijeliti svoja zapažanja i uočeni otpad u centru Opatije, u neposrednom okolišu u kojem se školuju i žive.

Prošlog četvrtka, Žmergovci su foaje Centra Gervais na dva sata pretvori u galeriju mladih tijekom kojih su se predstavili kao angažirani fotografi i okolišni aktivisti u nastajanju.

U središtu pažnje su bile 23 fotografije otpada viđena očima 23 mlada autora, redom opatijskih srednjoškolaca, polaznicima radionica primijenjene fotografije pod vodstvom renomiranog opatijskog fotografa Petra Kurschnera Jr. i voditeljice Žmergovog lokalnog info-centra za mlade - ŽLICA.e Diane Kovačić i posebno osmišljene radionice na kojoj su naučiti promatrati i uočiti nepravilnosti u okolišu te ih fotokamerom zabilježiti kako bi njome adresirali određeni okolišni problem interpretiran osobnim viđenjem istog.

Zvijezde objektiva fotografija u postavu ovogodišnje izložbe bile su prazne kutije cigareta, opušci, odbačena hrana, a primarno niz raznih vrsta ambalaže hrane koje je pronašle put u svaki skriveni, a i ne tako skriveni kutak opatijskih gradskih ulica, parkova i šetnica.

A mladi su svojim okolišno angažiranim fotografijama poslali snažne poruke i sve prisutne motivirali da se zapitaju kako svojim svakodnevnim navikama utječu na svijet oko sebe. Jesmo li mi sami kao pojedinci dio problema ili rješenja? Trudimo li se uopće oblikovati i očuvati svoj prostor kao održiva zajednica?

Prema njihovim glasovima proglašeni su i nagrađeni pobjednici tri fotografije s najviše osvojenih glasova:
1. mjesto - Evelin Brnas, učenica Obrtničke škole Opatija s fotografijom “Potop”
2. mjesto - Federica Smaila, učenica Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, s fotografijom “Školsko dvorište”
3. mjesto - Noemy Blažić, učenica Obrtničke škole Opatija s fotografijom “7 dana”.

Događaj je poslužio kao prilika za primopredaju električnog romobila pobjednici nagradnog natječaja “Zeleni life-hack” vlasnici ovogodišnje titule najbolje life-hackerice - opatijskoj srednjoškolki Lani Šimunović iz Učeničkog doma u Lovran kojoj je nagradu uručila prošlogodišnja pobjednica Eni Jordano, a mladima je tom prilikom upućena pozivnici da se i sami prijave na nagradni natječaj iduće godine.

U opuštenoj atmosferi uz glazbu, posjetitelji su imali priliku počastiti se delicijama nastalima na radionici veganskog fast food-a pod “dirigentskom kuhačom” naše poznate, liburnijske masterchefice Srđane Jevtić.

Fotografije održane izložbe i pobjedničkih fotografija dostupne su u fotoalbumu u Facebook grupu ŽLICE te na Žmergovom webu za mlade Fermaj.

Izložbu je organizirala Udruga Žmergo uz podršku Festivala Opatija u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade - ŽLICA kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Mladi u Opatiji poslali snažne poruke svojim angažiranim okolišnim fotografijama

Više sa portala poduckun.net ...