[FOTO] Otvorena izložba Barbare Essl „Napuštena mjesta“ u Brseču

Autor: Marina Pauletić 10.07.2024

Izložba je prošlog proljeća izvorno postavljena u Magazinu 26 u Staroj luci Trsta (Porto Vecchio).

Brseč – Protekle je nedjelje u brsečkoj Galeriji Eugen K. otvorena izložba fotografija austrijske umjetnice Barbare Essl naziva „Lost places/Luoghi abbandonati“. Umjetnica se predstavila zanimljivim foto zapisima napuštene industrijske baštine Rijeke, ali i nekih europskih gradova poput Trsta, Venecije, Graza...

Izložba je prošlog proljeća izvorno postavljena u Magazinu 26 u Staroj luci Trsta (Porto Vecchio), a trajala je, s produljenjem rokova, 3 mjeseca (od 3. ožujka do 5. lipnja 2023.). Prilagođena vremenu i prostoru u kojem se izlaže, izložba je u palači Modello u Rijeci, popularnom Circolu, bila otvorena u studenome 2023. godine. U međuvremenu je Barbara Essl, za noć muzeja 2023. ponovo postavila prilagođenu izložbu „Momenti queer in luoghi perduti“, sudjelovala je na kolektivnoj izložbi Art Austria u svibnju 2023., kao i u drugim pojedinačnim projektima, u Hotelu Hilton u Trstu, u siječnju 2024. a zadnja je izložba, odnosno ono sada predzadnja, bila postavljena u galeriji Garbas u Rijeci tijekom travnja i svibnja 2024.

Pripremajući izložbu, koja je u početku bila planirana kao pokretna, obzirom na obuhvat niza lokaliteta u susjednim europskim državama, Barbara Essl odlučila je napraviti trojezičnu knjigu-katalog svojih radova. Knjiga je bila gotova do otvaranja tršćanske izložbe i zamjena je za pojedinačne kataloge, a izdana je u cijelosti u vlastitoj ediciji pod naslovom: „Barbara Essl /Fotoart, TIMELESS, The Abandoned Space“, („Zeitlos, Der Verlassene Raum“; „Senza tempo, Lo spazio abbandonato“) koristeći se u naslovu Da Vinci-jevom rečenicom „L'attimo e senza tempo“, koju u svom osvrtu na knjigu navodi Birgit Laback.

Izložbu je otvorila Olga Magaš. Izložba ostaje otvorena svakim danom osim ponedjeljkom od 18 do 21 sat sve do 11. kolovoza.

U Brseču otvorena izložba Barbare Essl „Napuštena mjesta“

Više sa portala poduckun.net ...