[FOTO] U galeriji Laurus otvorena izložba 'Bez granica'

Autor: Nikola Cvjetović 18.05.2023

U XVII. okrugu izlagali su Federiko Sterle, Edvard Primožić, Sanja Buterin i Valter Tripar...

Lovran - Galerija Laurus ugostile je izložbu 'Bez granica' iz Muzejske zbirke Erdős Renée Ház iz pobratimljenog XVII. Okruga Grada Budimpešte. Otvorenje izložbe, koju je uveličano nastup KUD-a Lovor održano je jučer, a kako je istaknuto tom prilikom, ovo je pobratimska kulturna razmjena s obzirom na to da su lovranski umjetnici više puta izlagali u XVII. okrugu.

Također, istaknuto ja da su gosti priuštili lovranskoj publici vrlo zanimljivu izložbu i bogatu zbirku koja sadrži radove iz sredine i s kraja prošlog stoljeća, ali i radove suvremenih umjetnika.

XVII. Okrug Budimpešte, Rákosmente nastao je 1950. godine spajanjem četiriju samostalnih prigradskih naselja: Rákoscsaba, Rákoskeresztúr, Rákosliget i Rákoshegy. S Općinom Lovran pobratimljen je od 2004. godine. S obzirom da Rákosmente već od kraja 19. stoljeća ima odličnu željezničku povezanost s glavnim gradom brojni umjetnici, željni stvaralačkog mira i nadahnuća, pronalaze idealne uvjete za život i rad ovdje na periferiji Budimpešte. Tako su se u tom kraju nastanili i skladatelj Béla Bartok, slikar Károly Kotász te mnogi drugi renomirani kipari, keramičari i književnici. Među njima je bila i spisateljica i pjesnikinja s prve polovice 20. stoljeća Erdős Renée koja je tu izgradila svoju raskošnu dvokatnu vilu. 1990. godine XVII. Okrug otvara u tom zdanju Muzej i izložbeni prostor. Zbirku muzeja sačinjava danas povijesna i etnografska građa kao i djela znamenitih umjetnika iz prošlog i sadašnjeg doba.

Izložba se može pogledati u utorak, srijedu i petak od 17 do 20 sati, četvrtak i subotu od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i ponedjeljkom galerija zatvorena.

U galeriji Laurus otvorena izložba BEZ GRANICA / HATÁROK NÉLKÜL

Više sa portala poduckun.net ...