[FOTO] U matuljskoj Likovnoj poneštrici otvorena izložba 'Proljeće u mom kraju'

Autor: Nikola Cvjetović 08.04.2023

Nekoliko fotografija s otvorenja pogledajte u nastavku...

Matulji - Članovi Likovne udruge Matulji po drugi put ove godine organizirali su izložbu u Likovnoj poneštrici u Matuljima. Otvorenje je održano prošlog utorka, a radovi su objedinjeni pod nazivom 'Proljeće u mom kraju'.

Izloženi radovi članova, iako im je tematska okosnica i stvaralački pristup zajednički, prema motivu se dijele na dvije skupine. Prvu skupinu čine motivi cvijeća, odnosno cvjetova kamelije, a drugu pejzaži našeg kraja.

- Slikari su na svojim slikama prikazali svu istančanost prirodnog oblika cvijeta kamelije istražujući vizualne ljepote svakog pojedinog cvijeta. Sami cvjetovi različiti po oblicima i po strukturi, s jasnim bojama i linijama, omogućili su slikarima veću kontrolu kompozicijske postave, te elemenata harmonije i proporcije u svrhu ostvarivanja umjetničkog sklada. Kroz svoje slike slikari izražavaju doživljeni sklad i ljepotu cvjetova kamelija, odnosno izvornog prirodnog okruženja. Teme zavičajnih motiva podjednako je inspirativna za sve naše slikare. Prezentirani radovi marina i veduta nude ugodni doživljaj mediteranskog ambijenta. Na slikama je prisutan uglavnom mediteranski kolorit. Na mnogim slikama korištene su boje hladnog spektra s postupnim prijelazima, kako bi se na slikama stvorila iluzija prostornosti, istaknule su ispred organizatora Jasna Levak i Apolonija Kinkela.

Izložba je otvorena do 14. travnja, a može se pogledati radnim danom od 10 do 12 sati.

Više sa portala poduckun.net ...