[FOTO/VIDEO] Deset godina Opatijskog komornog orkestra obilježeno vrhunskim glazbenim događajem u impresivnoj Zlatnoj dvorani

Autor: Nikola Cvjetović 29.12.2022

opatijski_komorni_orkestar_oko_2022_koncert_imperial__1_

Za one koji su propustili ovaj vrhunski glazbeni događaj i nadahnuto muziciranje mladih glazbenika donosimo snimku koncerta koju je realizirao Novinet.tv.

Opatija - Predivna Zlatna dvorana opatijskog Heritage hotela Imperial bila je premala za sve one koji su sinoć željeli uživati u pravoj glazbenoj čaroliji koju je za kraj 2022. pripremio Opatijski komorni orkestar. OKO (Opatijski komorni orkestar) ove godine obilježava desetu obljetnicu svog osnutka, a publiku su tim povodom odlučili nagraditi nešto drugačijim programom od uobičajenog - izveli su Schumannovu Fantaziju za klavir i orkestar u a-molu, odnosno prvu verziju Klavirskog koncerta (I. stavak) sa solistom Matijom Kranjčićem, u posebnoj obradi za Opatijski komorni orkestar te Brahmsovu Drugu simfoniju u D-duru, op. 73.

opatijski_komorni_orkestar_oko_2022_koncert_imperial__4_

Do pojave ovog Koncerta/Fantazije, Schumann je prethodno radio na više klavirskih koncerata. Nijedan od tih radova međutim nije dovršen. Već 10. siječnja 1833. je Schumann prvi put izrazio ideju pisanja klavirskog koncerta u a-molu. U periodu od samo nekoliko dana, od 17. do 20. svibnja 1841. godine Schumann je napisao Fantaziju za klavir i orkestar, svoju Phantasie u a-molu koju su sinoć u Zlatnoj dvorani izveli mladi glazbenici OKO-a. Njegova supruga Clara, i sama uspješna pijanistica, poticala ga je da Fantaziju ipak preobrazi u pravi Klavirski koncert. Godine 1845. dodao je Intermezzo i Allegro vivace. Ostao je to jedini klavirski koncert koji je Schumann završio. Premijera prvog stavka (Fantazije) održana je 13. kolovoza 1841. u Gewandhausu u Leipzigu s Clarom kao solisticom.

VIDEO

Glazbena večer nastavila se uz Brahmsovu Drugu simfoniju u D-duru, op. 73, koja je jedno je od najvedrijih Brahmsovih zrelijih djela, toliko da ju neki (pogrešno ipak!) uspoređuju s Beethovenovom Pastoralnom (Šestom) simfonijom. Bukolički prizvuci te simfonije mogu biti posljedica činjenice da je skladana tijekom Brahmsova ljetnog odmora 1877. u mjestu Poreče na Vrbskom jezeru (njem. Pörtschach am Wörthersee) nedaleko Celovca/Klagenfurta u Koruškoj. Praizvedba je 30. prosinca 1877. povjerena uglednom Hansu Richteru i Bečkoj filharmoniji. Iznimno pozitivan prijem uvelike je razveselio Brahmsa i označio početak njegove reputacije kao obećavajućeg simfoničara. Od četiri simfonije koje je trebao napisati, ta mu je osobno bila najomiljenija.

Orkestrom je ravnao njegov osnivač i dirigent Damir Smerdel, a savršena akustika Zlatne dvorane Heritage Hotela Imperial i njena impresivna raskoš uz nastup dvanaest mladih, iznimno talentiranih i ambicioznih glazbenika ovu su čaroliju pretvorili u predivnu i nezaboravnu glazbenu večer kakva se u Opatiji ne može doživjeti često. Publika je glazbenike nagradila snažnim i dugotrajnim pljeskom i pozivima na bis.

opatijski_komorni_orkestar_oko_2022_koncert_imperial__2_

„Ovaj je koncert za mene imao jednu posebnu dimenziju iz više razloga. Prvo zbog toga što smo se „drznuli“ izvesti djela koja po svojoj ljepoti i kompleksnosti spadaju u temeljna repertoarna djela svjetske glazbene literature i to u obradi za ansambl koji se sastoji od 12 solista. Djela koja su originalno predviđena za 60-ak, 70-ak izvođača, u obradi za komorne sastave, izveli su sinoć 12 mladih, jakih entuzijasta. I to je ta druga dimenzija! Imao sam priliku raditi s mladim, vrlo perspektivnim umjetnicima koji se na probama niti na koncertu nisu štedjeli. Čak štoviše, dali su sve od sebe i tu energiju i htijenje je naprosto bilo nemoguće ne osjetiti i biti prema tome ravnodušan. Iznijeti veliku Brahmsovu Drugu simfoniju u vrlo „ogoljenom“ sastavu tako hrabro i u konačnici uvjerljivo, s ogromnom količinom izvedbenog rizika koji iz takvih uvjeta proizlazi s druge strane, mene kao voditelja oduševljava. I nadam se da je to sinoć i publika osjetila, jer se takvo što ne može čuti svaki dan i bilo gdje. A o Matiji Kranjčiću, mladom pijanistu da i ne govorim. Puno ima pijanista koji sviraju, a nešto manje onih koji sviraju i pritom misle! On spada u ovu drugu kategoriju mislećih pijanista i pred njim je tek svijetla budućnost! Nadam se da je ovo, na našu okruglu obljetnicu zapravo jedan novi početak, a ovi mladi umjetnici su tome potvrda! Grad Opatija je sve ovo vrijeme bio potpora u našem radu, a nadam se da će baš kroz ovu priču, gdje je dana prilika mladima na kojima će se postepeno graditi budućnost naših orkestara, to nastaviti činiti i dalje. Hvala i Turističkim zajednicama Opatije i Kvarnera koji su isto tako prepoznali našu ulogu kao jedan od nekolicine malobrojnih promicatelja klasične glazbe u Opatiji u svim ovim proteklim godinama, a posebice u vrijeme kad je, čini se, takvih programa iz neshvatljivih razloga sve manje. Na koncu se želim zahvaliti i Liburnia Riviera Hotelima koji su nam bez oklijevanja izašli u susret i ustupili nam na korištenje jednu od najljepših opatijskih dvorana i time zaokružili priču o jednoj lijepoj koncertnoj večeri. Vidimo se na našem idućem koncertu!, kazao nam je Damir Smerdel, osnivač i dirigent Opatijskog komornog orkestra.

Deset godina Opatijskog komornog orkestra obilježeno vrhunskim glazbenim događajem u impresivnoj Zlatnoj dvorani (foto: Marin Vurnek Ćuk)

Više sa portala poduckun.net ...