[FOTO/VIDEO] Dina e Mel, Exploding Pig, China Moses i Je Veux 'donijeli' opatijskoj publici sjajan jazz

Autor: Nikola Cvjetović 07.07.2022

China Moses

Što smo tijekom tri dana trajanja festivala zabilježili provjerite u našim video isječcima i fotogalerijama...

Puhački orkestar Lovran

Opatija - 22. izdanje Liburnia Jazz Festivala održano tijekom prošlog vikenda ponudilo je, nažalost malobrojnoj publici, vrhunske izvođače koji su zasvirali na Ljetnoj pozornici, Mrkatu, Lungomareu te prostoru ispred Šporera.

Dina e Mel

Festival je tradicionalno otvorio Puhački orkestar Lovran koji je u stilu dixieland parade prodefilirao po Lungomaru do Ljetne pozornice gdje su nastupale Dina e Mel uz gitarskog virtuoza Miroslava Tadića i Yvette Holzwarth na violini i svojim nastupom oživjela stare zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. Iza imena Dina e Mel kriju se iznimne zadarske glazbenice Dina Bušić i Melita Ivković, obje školovane kao klasične glazbenice (vokal i gitara), ali srca otvorena kako za tradicionalnu glazbu tako i za jazz. Bërbili/Slavuj je autentična i originalna mediteransko-orijentalna glazbena priča nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama ovih vrhunskih glazbenika.

VIDEO

Arhaične pjesme na arbanaškom govoru (albanski s elementima talijanskog i hrvatskog), prema procjeni UNESCO-a, danas jednom od najugroženijih u Europi, u njihovim su aranžmanima obojane različitim utjecajima koje svojom sudbinom, životnim iskustvom i glazbenim ethosom u njih ugrađuju ovi iznimni glazbenici.

Drugi dan festivala na opatijskom Mrkatu donio je program French Touch : Accordeon Project, odnosno glazbeni projekt umjetničkog ravnatelja Liburnia jazz festivala, Elvisa Stanića,

Exploding Pig

Večernju svirku ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer otvorio je novi projekt Luisa Bonille i prijatelja – Exploding Pig. Njihova glazba se može opisati kao „Jazz meets 70’s porn music“, a zrači dobrim vibracijama jazza, hip hopa, psihodeličnog lounga i lo-fi beatova. Zvijezda ovogodišnjeg Liburnia Jazza – China Moses – nastupila je na Ljetnoj pozornici. U svom nažalost kratkom nastupu kći Dee Dee Bridgewater je dokazala da nije samo od majke naslijedila glas i talent za glazbu, već je osmislila arhetip jazz vokala za novo doba, iscrtala svoj vlastiti glazbeni svemir i spojila jazz, soul, hip hop i house.

VIDEO

Poput strijelca, China Moses vuče strijele iz tobolca glazbenih predaka i šalje ih puno dalje od onih koji su joj prethodili. Ona je rijetka mlada umjetnica sposobna u najboljoj mjeri iskoristiti svoje urođeno majstorstvo tempa i istančani glazbeni osjećaj. Njezino R&B nasljeđe joj dopušta da se poigra s frazom, prenese lirske emocije i unese dubinu u svaku otpjevanu notu.

Okružena glazbenicima raznih žanrova, China Moses je spremna osmisliti arhetip jazz vokala za novo doba odbacujući sve ono što je nepotrebno na njenoj putanji. Ona odvodi slušatelje izvan poznatog u njezin osobni i posve jedinstveni svemir.

Je Veux

Finale ovogodišnjeg Liburnia Jazza održano je na pozornici ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer uz nastup 'Je Veux'. Kroz novi projekt, Željka Veverec, predstavila je svoju autorsku glazbu, poigrala se s poznatim i manje poznatim pjesmama stranih i domaćih autora uz trio odličnih glazbenika s kojima istražuje granice glazbene igre i stapa neosoul, funk, pop, jazz i elektro u jedno tijelo.

Što smo tijekom tri dana trajanja festivala zabilježili provjerite u našim video isječcima i fotogalerijama...

VIDEO

Puhački orkestar Lvoran, Dina e Mel, Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth otvorili 22. Liburnia jazz festival - link

Exploding Pig i China Moses oduševili publiku drugog dana Liburnia jazz festivala 2022. - link

Je Veux zatvorila 22. Liburnia Jazz Festival @ Opatija 2022. - link

Više sa portala poduckun.net ...