[FOTO/VIDEO] Ika i Kastav ugostili JRBF Art & vision : Zanimljiv i sadržajan off program privukao brojne posjetitelje

Autor: Nikola Cvjetović 26.07.2022

Jurković i Ružić

Bogat program ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues festivala nastavlja se večeras, 26. srpnja, također na dvije lokacije. U kastavskoj Loži od 21 sat zakazano je prikazivanje filma redateljice Eszter Hajdu “Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće”, a zbog najavljenih loših vremenskih prilika, u Multimedijalnom centru u Klani (vatrogasni dom 2. kat) nastavljaju se festivalske večeri uz bendove Charlie & Bell Blues Experience i Inroots.

Nikola Petković

Ika/Kastav – Off program JRBF Art&Vision donio je kratki predah od glavnih festivalskih aktivnosti, a publika je imala prilike guštati u popratnom programu na čak dvije lokacije – na brege i uz more. Oba programa obilježile su filmske projekcije, a poseban interes vladao je za onu ikarsku na kojoj je prikazan dokumentarni film Igora Modrića o Črnom Kastavcu po kojem je festival i dobio ime. Puni novoobnovljeni trg u Iki premijerno ej pretvoren u kino na otvorenom, a priču o Jerry Ricksu i njegovoj ulozi u baštinjenju bluesa te životu na Kvarneru publika je ispratila glasnim aplauzom. Veliki aplauz zaslužio je i redatelj filma Igor Modrić koji po završetku projekcije nije skrivao zadovoljstvo viđenim već je samo zadovoljno prokomentirao da su ga reakcije kao i interes publike ugodno iznenadili te da se osjećao kao da je premijera.

Produkcijski razgovori s redateljem

Nakon Črnog Kastavca započeo je glazbeno poetski program koji je do ekstaze doveo Nikola Petković prilikom predstavljanja Ginsbergove poeme “Joh mane!'' na čakavštini. Petkovićeva interpretacija u pratnji Marka Želea na gitari publiku nije ostavila ravnodušnom, a brojne čestitke koje su uslijedile po završetku najbolje ilustriraju koliko se publici dopao ovaj glazbeno poetski performans koji je u jednoj od nekoliko Petkovićevih fusnota 'zakačio' i Dragu Gervaisa...

Brojni posjetitelji strpljivo su čekali početak projekcije...

Glazbene 'intervencije' sjajno su odradili Staraj & friends, odnosno Darko Jurković Charlie koji se predstavio svojom prepoznatljivom tehnikom 'two hands tapping', zatim sjajni svestrani umjetnik Vedran Ružić, gitarista Marko Sedlak te pjesnik i umjetnički voditelj Riccardo Staraj. Uz jazz standarde kojima je otvoren glazbeni program, nastavak je donio Starajevo sugestivno izvođenje 'Crawling King Snake' i 'The Spy' od Doorsa, 'Heart attack and vine' Toma Waitsa, ali i vlastitu pjesmu 'Midngiht man'.

Sedlak i Staraj

Kastavski dio programa otvoren je radionicom gitare koju je održao Branko Bogunović Pif, kultni gitarist bendova Animatori, Drugi način i Plava trava zaborava, ali studijski gitarist koji je sudjelovao u snimanju 400 albuma različitih izvođača.

- Hvala na pozivu i hvala publici koja je stigla na moj workshop u čijem fokusu je bila akustična gitara. Povijest akustične gitare, moderni načini sviranja bili su tema mog workshopa, istaknuo je Pif i dodao da 'smatra da se akustična gitara ponovo vraća u glazbenu produkciju' i dodao da pravu električnu gitaru nije 'čuo od smrti Van Halena'.

Branko Bogunović Pif

Filmski program koji se održava u trojnom partnerstvu Kastafskog kulturnog leta, History Film Festivala i Jerry Ricks Blues Festivala. obilježila je projekcija filma “This is Love” redatelja Johna Alexandera posvećenog neopjevanom junaku soula - Rudyju Loveu.

Bogat program ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues festivala nastavlja se večeras, 26. srpnja, također na dvije lokacije. U kastavskoj Loži od 21 sat zakazano je prikazivanje filma redateljice Eszter Hajdu “Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće”, a zbog najavljenih loših vremenskih prilika, u Multimedijalnom centru u Klani (vatrogasni dom 2. kat) nastavljaju se festivalske večeri uz bendove Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s 'najviše' postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Pifov workshop

Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe. Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.

VIDEO

Ika i Kastav ugostili JRBF Art & vision : Zanimljiv i sadržajan off program privukao brojne posjetitelje

Više sa portala poduckun.net ...