[FOTO/VIDEO] KASTAVSKI BLUES TULUM NA PREPUNOJ CREKVINI Sjajnim nastupima okončan Jerry Ricks Blues Festival

Autor: Nikola Cvjetović 31.07.2022

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__1_

Neka mi nitko od kolega ne zamjeri, ali drugi festivali mogu imati i bolje bandove i više publike, ali nitko od njih nema ovako autentičnu priču kao naš festival. Priču, koja Kastav i Liburniju zahvaljujući Jerryju povezuje s iskonskim blues naslijeđem, poručio je Damir Halilić Hal po završetku festivala.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__5_

Kastav - Većem i boljem tulumu povodom 15. rođendana bluesa na Kvarneru organizatori se nisu mogli nadati kad su počeli pripremati prvo post pandemijsko izdanje. Sva uložena energija, trud i ljubav koja se posljednje desetljeće i pol ulaže u 'širenje evanđelja po bluesu' okrunjena je jučer u završnoj večeri ovogodišnjeg Jerry Ricks Blues Festivala izvrsnim i žanrovski različitim izvođačima te velikom posjetom publike.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__2_

Već od prvog takta Riccarda Staraja i njegovog Midnight banda, koji je odsviran za koncertne navike u našem kraju, još za dana, dalo se naslutiti da publiku očekuje sjajna večer. Uz podršku svog velikog prijatelja, ali i rado viđenog gosta na Kvarneru usnoharmonikaša Tomislava Golubana, Staraj je publici predstavio presjek svoje vrlo plodne karijere, nekoliko blues standarda, ali i stvari s nadolazećeg albuma radnog naziva 'Lockdown blues'. Ni gost nije ostao samo na supportu Staraju, već je u pratnji svog gitariste odsvirao nekoliko vlastitih pjesama od kojih se posebno istaknula pjesama posvećena Jerryju Ricksu koju je Goluban vrlo emotivno izveo.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__6_

- Bilo je fenomenalno i bilo je jako puno publike već od samog starta svirke u 20 sati. Hvala publici na ranom dolasku i hvala bendu na sjajnoj svirci, istaknuo je Staraj po završetku nastupa te uputio zahvale cijelom produkcijskom timu koji je posljednjih devet dana bio dio velike blues karavane.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__9_

Sekou Kouyate Experience odveo je publiku na glazbeno putovanje Afrikom, a podršku na tom glazbenom putu dali su mu slovenski instrumentalisti predvođenim izvrsnim Igorom Leonardijem. Međusobna glazbena nadopunjavanja Kouyatea i Leonardija pokazali su kako vrsni glazbenici lako fuzioniraju različite glazbene žanrove i 'preskaču' glazbene okvire, a u njihovoj izvedbi mogao se čuti blues, funk, soul i tradicionalna afrička glazba.

VIDEO

Nakon Afrike, prateći povijesni razvoj bluesa, stigli smo i do delte Mississippija na kojem nas je ugostio Johnny Rawls. Prekaljeni bluesman i showman u prvih nekoliko taktova pretvorio je Crekvinu u veliki plesni podij uz neizostavne pozive publici - 'shake it, shake it' - koje je prisutna publika zdušno prihvatila. Šetnju glazbenim naslijeđem Mississippija Rawls je vješto prezentirao, ali i pokazao koji je recept dugotrajnog uspjeha - kvalitetna mjuza, dopadljiva izvedba i vješta komunikacija s publikom. Uz priču o Američkom jugu u prohladnoj kastavskoj večeri stigli smo do kraja jubilarnog izdanja festivala posvećenog našem Črnom Kastavcu.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__8_

- Publike je reagirala super i stvarno je sve na nivou kako i priliči ovako velikom festivalu, kratko je prokomentirao Sekou Kouyate kojemu je ovo prvi nastup u Hrvatskoj kao i Johnnyju Rawlsu koji se nada da će opet biti pozvan na neki festival u Lijepoj našoj.

- Bilo je izvrsno. Zahvale idu svima, od publike, preko banda do organizatora, istaknuo je Rawls kojeg je publika doslovno okružila sa željom da im stavi autograme na CD-e i da se fotkaju s blueserom s Mississippija.

jerry_ricks_blues_festival_kastav_staraj_rawls_leonardi__3_

Sam kraj kako i priliči uz zahvale zaključili su umjetnički voditelji Riccardo Staraj i Damir Halilić Hal.

- Ovo je najveći blues festival ne samo u Hrvatskoj već i puno šire. Hvala vam na tome, ljestvica je visoko podignuta i druge godine nas ponovo očekuje zahtjevan i obiman posao kojem se veselimo. Neka mi nitko od kolega ne zamjeri, ali drugi festivali mogu imati i bolje bandove i više publike, ali nitko od njih nema ovako autentičnu priču kao naš festival. Priču, koja Kastav i Liburniju zahvaljujući Jerryju povezuje s iskonskim blues naslijeđem, poručio je Damir Halilić Hal po završetku festivala.

VIDEO

Rasplesani završetak Jerry Ricks Blues Festivala

Više sa portala poduckun.net ...