[FOTO/VIDEO] Mađarski državni narodni ansambl predstavio raskoš narodne umjetnosti mađarskog govornog područja

Autor: Marina Pauletić 04.06.2024

Mađarski državni narodni ansambl osnovan je 1951. godine. Njegova misija je prikupljanje, očuvanje i prenošenje tradicije narodne umjetnosti mađarskog govornog područja kao nacionalne vrijednosti.

Opatija – Protekle nedjelje u centru Gervais gostovao je Mađarski državni ansambl. Opatijskoj se publici predstavio nastupom „Rasplesani Mađari“ te su posjetitelji mogli uživati u antologijskom izboru glazbe i plesova Karpatskog bazena koji prikazuje folklornu baštinu Mađara i naroda koji žive u Mađarskoj.

Gostovanje je održano povodom 180 godina organiziranog turizma u Opatiji, na inicijativu Veleposlanstva Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj i Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra iz Zagreba.

Mađarski državni narodni ansambl osnovan je 1951. godine. Njegova misija je prikupljanje, očuvanje i prenošenje tradicije narodne umjetnosti mađarskog govornog područja kao nacionalne vrijednosti. Tisućljetno folklorno blago ansambl prezentira publici na visokoj umjetničkoj razini, koristeći suvremenu scensku opremu i jezik današnjice. Njihov repertoar čine povijesna glazba i ples, autentična narodna glazba i folklorni plesovi, svjetska glazba i tradicijsko kazalište te suvremeno plesno kazalište temeljeno na ars poetici svjetski poznatog muzikologa i skladatelja Béle Bartóka. U Ansamblu trenutno djeluje 44 plesača i 14 članova orkestra, a u svojim produkcijama redovito surađuju s istaknutim predstavnicima mađarske kulturne scene. Voditelj ansambla je Gábor Mihályi, dobitnik nagrada Kossuth i Gyula Harangozó. Umjetnički voditelj je Pál István Szalonna, folklorni umjetnik i dobitnik nagrade Ferenc Liszt.

Umjetničko djelovanje ansambla nagrađeno je brojnim mađarskim nacionalnim nagradama: Memorijalnom nagradom Béla Bartók 2006., Nagradom Prima i Nagradom publike Prima Primissima 2007., Nagradom za Budimpeštu 2014., nagradom Ansambla sezone 2018./19. dodijeljene od Palače umjetnosti te Nagradom mađarske baštine 2023. godine.

VIDEO

Mađarski državni narodni ansambl predstavio raskoš narodne umjetnosti mađarskog govornog područja

Više sa portala poduckun.net ...