[FOTO/VIDEO] Marijana Ban predstavlja se u galeriji Laurus izložbom 'Putrefactio'

Autor: Marin Aničić 11.02.2024

Kako je proteklo otvorenje pogledajte u priloženom video prilogu i nekoliko fotografija...

Lovran - U galeriji Laurus otvorena je izložba Marijane Ban "Putrefactio". Marijana Ban je diplomirala slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je radila na opusu diplomskih radova pod nazivom Znoj ljudskog mesa, uz mentorstvo prof. Damira Stojnića i asistenciju prof. Mirne Kutleše. Autorica nam se u galeriji Laurus predstavlja izložbom "Putrefactio", a u galeriji možemo vidjeti slike ptica i starih tijela slikanih uljenim bojama na pak-papiru dok na poleđini slika vidimo odraz. Kako objašnjava, slika ima tri lica, a to su - svjesno, nesvjesno i duhovno.

Ban kroz svoj rad prožima svoju filozofiju a autor teksta, prof. Damir Stojnić u tekstu kataloga navodi: "Moglo bi se reći da se tu radi o renesansnom, neo-platonističkom principu gradnje likovnog djela, gdje je svaka faza njezinog nastanka, od sadržaja do kompozicije i upotrebe materijala , integriran dio ideje koju se pokušava izraziti, a na isto razdoblje upućuje i, često u renesansi, motiv "Veronikina rupca" u koji Isus "u znoju i krvi lica svoga" ostavlja otisak na šestoj postaji njegova Križnog puta. Još poznatija referenca na autoričin rad bilo bi "torinsko platno", potpuno site genealogije kao i prije spomenuta marama kojom je Veronika obrisala lice Isusu.

Autorica kao da se time odriče ekskluziviteta patnje svetim osobama, naglašavajući ambivalentnost pojmova svetog i profanog bjelodanom činjenicom da u svjetovnom okruženju naših bolnica ljudi najčešće pate i preko granica imaginacije pisaca apokrifa i "svetih knjiga"." Kako nam je sama autorica definirala svoj rad pogledajte u našem video prilogu a izložba je otvorena do 4. ožujka utorkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati, četvrtkom i subotom od 10 do13 sati.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...