[FOTO/VIDEO] Maškare i zvončari Lipe u fokusu 18. Noći muzeja

Autor: Marin Aničić 28.01.2023

Što smo zabilježili u Lipi pogledajte u velikoj fotogaleriji i video isječku...

Lipa - U sklopu ovogodišnje manifestacije Noći muzeja u Memorijalnom centru Lipa pamti otvorena je izložba „Maškare i zvončari Lipe“ s kojom je predstavljeno najveselije razdoblje u godini kroz tradiciju i običaje Lipe. Autorice izložbe su Sanja Afrić, predsjednica Pusnog odbora te Đeni Šamanić, predsjednica Mjesnog odbora Lipa, a izložbu je otvorio zamjenik matuljskog načelnika Eduard Baćić.

Ova izložba nas upoznaje s Lipajskim zvončarima koji su se oformili 2007. godine. Pusni ljudi iz lipe koji su veliki zaljubljenici u pusne užance odlučili su oformiti zvončarsku skupinu. Oni su jedina zvončarska skupina koja ide u pohod preko granice odnosno do Novokračine u Sloveniji. Oni imaju krabujosnicu od brinje i rožic od krep papira, zelene karirane košulje, bijele hlače sa zelenom crtom a nose samo jedan zvonac. U našem video prilogu možete pogledati kako Lipljani obilježavaju 5. godišnje doba i unose veselje u selo s tužnom poviješću.

Izložbu možete razgledati do Pepelnice odnosno do paljenja pusta, 22. veljače, kad završava i vrijeme maškara.

Podsjetimo, 18. izdanje Noći muzeja Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka održano je ove godine na čak četiri lokacije - u Guvernerovoj palači, Muzejskoj zbirci Kastavštine, Memorijalnom centru „Lipa pamti“ te u Zavičajnom muzeju Drenova. Ovogodišnji bogat program posvećen je temi „Muzeji su važni!“ a obuhvatio je koncerte, radionice, predstavljanje knjiga, stručna vodstva i brojne druge zanimljive aktivnosti.

VIDEO

Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka 18. izdanje Noći muzeja obilježio na četiri lokacije

Više sa portala poduckun.net ...