[FOTO/VIDEO] OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN JAZZA: Učka, Grad Grobnik, Rijeka, Šilo 'obavijeni jazzom'

Autor: Nikola Cvjetović 02.05.2022

Što su naši reporteri zabilježili diljem županije donosimo u tri video priloga i velikoj fotogaleriji...

Učka, Grad Grobnik, Rijeka, Šilo - Subota je diljem Primorsko-goranske županije bila u znaku jazza. Povod brojnim svirkama bilo je obilježavanje Međunarodnog dana jazza, koji je proglašen 30. travnja 2011. godine, dok se u Hrvatskoj počeo obilježavati 2014. godine.

VIDEO

Na najvećoj nadmorskoj visini opijeni učkarskim zrakom zasvirali su Elvis Stanić, Darko Mihelić Boćo i Spartaco Črnjarić, okupljeni u Elvis Stanić Accordion Project. Publici okupljenoj na terasi Planinskog bara, u sklopu Centra za posjetitelje Poklon, predstavili su novi projekt „Jazz, woods and accordion“. Jazz s harmonikom jedinstven je u Hrvatskoj, a u ovom projektu, koji se trenutno nalazi u eksperimentalnoj fazi, harmoniku svira Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. U pratnji Davora Mihelića na kontrabasu i Spartaca Črnjarića na gitari, novi aranžmani savršeno su se uklopili u ambijent Parka prirode Učka te su oduševili kako ljubitelje jazza koji su u njemu uživali u novom i netipičnom ambijentu, tako i slučajne prolaznike, koji su svoj posjet Parku obogatili novim iskustvom.

VIDEO

Na nešto nižoj visini, ali s nenadmašnim kulisama drevnog kaštela na Grobniku predstavila se GIIPUJA. “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima” ili, skraćeno, “GIIPUJA” projekt je kontrabasiste Damjana Grbca koji se, povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, a dašak istarske ljestvice i jazza donio je publici na Grobniku zajedno sa članovima svog banda (Tonči Grabušić, Aldo Foško i Marko First). No, ovaj susret s našom baštinom nije prošao samo za publiku 'na lokaciji', već je zahvaljujući prijenosu koji je realizirala tvrtka Pro-rec za Novinet.tv otišao uživo u svijet putem live streaminga.

VIDEO

Na metar od mora bio je i najsadržajniji program. Mjesto radnje riječki Molo Longo, s tri različita glazbena izričaja i tri zanimljiva izvođača. Frano Živković Trio u sastavu Frano Živković, Vedran Ružić i Damjan Brnić, zatim Darko Jurković “Charlie” trio (Darko Jurković, Vedran Ružić i Branimir Gazdik) te Denis Razz kvartet s kojim su nastupali (Denis Razumović, Rajko Ergić, Robert Mikuljan te Lovro Mirth na vokalu pokazali su zašto je jazz tako neodoljiv.

Sviralo se i preko mosta, točnije na Krku. Dino Ivelja quartet (Dino Ivelja, Zvonimir Radišić, Luka Vrbanec i Leonard Berisha) zasvirao je u Šilu i tako 'zlatni otok' uključio u ovu sjajnu glazbenu priču.

Što su naši reporteri zabilježili diljem županije donosimo u tri video priloga i velikoj fotogaleriji...

Nadahnutim nastupima obilježen Svjetski dan jazza @ Poklon, Grad Grobnik, Rijeka

Više sa portala poduckun.net ...