[FOTO/VIDEO] Održana ČA-čitalnica: Nagrađeni učenici koji najbolje čitaju čakavštinu

Autor: Nikola Cvjetović 16.11.2023

Osam godina nakon početka, pod nazivnikom ČA-čitalnica zabilježeno je 20 različitih manifestacija čitanja čakavskih tekstova.

Kastav -Projekt ČA-čitalnica nastao je 2016. godine u Kastvu kao međugeneracijski projekt natjecanja u interpretativnom čitanju na čakavskom jeziku. Tri kastavske učiteljice, tri autorice projekta (Dragica Stanić, Karmen Šimetić, Dubravka Uroda) već tada su imale viziju u kojoj ČA-čitalnica neće ostati samo jedan od načina obilježavanja vrijednog jubileja 150 godina kastavske Čitalnice, nego da će se nastavljati i popularizirati domaću riječ među svim generacijama. Svoj pogled i nadu u velikom su dijelu usmjerile na djecu i mlade.

Osam godina nakon početka, pod nazivnikom ČA-čitalnica zabilježeno je 20 različitih manifestacija čitanja čakavskih tekstova, a ono što osobito veseli, već treću godinu zaredom održava se u Osnovnoj školi „Milan Brozović“ u Kastvu. Pod motom Nek' ti riječ ne bude strana(c), kao dio obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2023., za organizaciju i provedbu programa pobrinula se jedna od autorica, a odnedavno i školska knjižničarka, prof. Karmen Šimetić. Projekt se provodi uz financijsku podršku Grada Kastva, ali i uz punu podršku ravnateljice Hedi Blašković te brojnih učiteljica o čemu najbolje govori broj prijavljenih – njih čak stotinu poslalo je svoju prijavnicu za izražajno čitanje čakavskih tekstova naglas!

Ovogodišnja je ČA-čitalnica vrednovala je čitanje u tri kategorije: a) 1. i 2. r.; b) 3. i 4. r.; c) 5.-8.r. , a za ocjenu su bili zaduženi članovi povjerenstva: profesorica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ „Sv. Matej“ Viškovo i radijska voditeljica Nina Dukić Srok, diplomirana knjižničarka Verena Tibljaš iz Gradske knjižnice Rijeka, profesorica hrv. jezika i pedagogije Jasna Bićanić, asistentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci te vrsni poznavatelj čakavskog jezika, autor Slovnice kastavskega govora, profesor Smiljan Grbac.

Za veselo ozračje pobrinuli su se učenici Glazbenog odjela Moreno Srok, Frano Lučić, Andre Poropat i Patrik Simčić koje su za ovu prigodu pripremili njihov mentor Mihalj Ivković i voditeljica Glazbenog odjela Tajana Dukić.

Učiteljica Irena Šimac, prof. Informatike, i učenica Dana Trinajstić pripremile su zahvalnice/pohvalnice i logo ČA-čitalnice. Svaki čitač, osim zahvalnice, dobio je i slatki poklon i straničnik – učenički rad s glagoljskim natpisom. Maja Šikić, prof. Likovne umjetnosti i kulture, pripremila je umjetničke radove učenika – drveni znak ČA i grafiku s motivom Kastva - za poklon nagrađenim čitačima i članovima Povjerenstva. Doprinos vizualnoj prepoznatljivosti ovog sve omiljenijeg projekta istaknut je i izradom platnenih eko vrećica s porukom Volin domaću besedu! Čuvan našo ČA! A da bi o njemu ostao medijski trag brine se dipl. učiteljica Iva Orlić, velika njegovateljica medijske kulture, koja ove godine o Čitalnici sa svojom skupinom KA-dar priprema radijsku emisiju.

Naravno da je ČA-čitalnica teško zamisliva bez spominjanja imena Dragice Stanić, neumorne čuvarice dragoga ča, pa je i više nego primjereno da su upravo njezine Štorije z Kastafšćini i okole nagrada za najuspješnije. Također veseli da se polako ostvaruje još jedna njezina želja – da se što više piše i govori na domaćen zajike, da se njeguje zavičajni jezik - jer se sve veći broj mladih čitača predstavlja autorskim tekstovima, a u projekt se uključuju i izvorni i neizvorni govornici čakavskoga jezika.

Osim Dragice Stanić, posebna gošća Čitalnice bila je Vlasta Sušanj Kapićeva, književnica i velika promotorica čakavštine, ovogodišnja dobitnica Književne nagrade Drago Gervais za zbirku čakavske poezije Krunica od versi.

Velika je ljubav uložena u ovaj projekt i to se jako dobro osjeti. Svaki put ČA-čitalnica kao svojevrsni vremeplov odašilja sve sudionike i publiku u neko sretnije vrijeme u kojem nema loših vijesti, briga ni strahova. Osim antologijskih tekstova već poznatih čakavskih autora, onih tradicionalnih vezanih uz rodni kraj i legende, moglo se čuti tekstove koji su svojom tematikom aktualni i bliski sadašnjem trenutku. ČA-čitalnica tako spaja ono tradicionalno i suvremeno, njeguje zavičajnost, ali ona je i puno više od toga. Uvježbavajući vještinu govorenja i čitanja, djeca razvijaju samopouzdanje u javnom nastupu. I bez obzira na ono nešto slatke treme pred nastup, kada zazvoni čakavska beseda u praporcima dječjih glasova, kada se razliju melodije harmonike, a oduševljenje zapleše na dlanovima spremnim uzvratiti za taj doživljaj – tada je glavni cilj ČA-čitalnice ispunjen. Iako je ukupno 9 nagrađenih, nitko odavde ne izađe bez osmijeha. Svi na kraju osjećaju da su jednaki u nečemu vrijednom i velikom. I sasvim su u pravu. Njima rijeka čakavske riječi i dalje radosno teče i razlijeva se domovima, šumom i ulicama dragoga Grada na Brege. A voda je, to dobro znamo, život, poručili su organizatori.

VIDEO

Ove je godine prijavljeno 45 učenika 1. i 2. razreda, 21 učenik 3. i 4. razreda te 35 učenika od 5. do 8. razreda. Pri uvježbavanju čitanja pomagali su im njihovi mentori učitelji, ali i mame, tate, none, nonići i ostali članovi obitelji: ukupno 22 mentora.

Nagrađeni učenici

U kategoriji 1. i 2. r. nagrađeni su:
1. Darian Polić, 2. b (mentorica Đurđica Pilepić), tekst: Drago Gervais Pipa
2. Roko Kalčić, 1. c (mentorica Nina Bjelić), tekst: Ivana Sušanj: Kamičić va postole (iz zbirke Čakavčići pul Ronjgi)
3. Tias Perhat, 2. b (mentorica Đurđica Pilepić), tekst: Berto Lučić Školska klupa

U kategoriji 3. i 4. r. nagrađeni su:
1. Mateo Saršon, 3. a (mentorica Marica Jurić), tekst: autor nepoznat, Koza
2. Mauro Poščić, 4. b (mentorica Doris Grgas-Oštro), tekst: Dragica Stanić, Va strahe su vele oče
3. Sara Radetić, 3. a (mentorica Marica Jurić), tekst: Dragica Stanić, Va strahe su vele oče

U kategoriji učenika od 5. do 8. r. nagrađeni su:
1. Lora Milić, 6. b (mentorica Karmen Šimetić), tekst: Lora Milić, Tako ča z nas danas?
2. Aurora Travalja, 8. b (mentorica Jadranka Cetina), tekst: Jadranka Cetina, Ča ću bit
3. Sofia Midžić, 5. b (mentorica Karmen Šimetić), tekst: Ivanka Glogović Klarić, Ji i Ča je to

Održana ČA-čitalnica: Nagrađeni učenici koji najbolje čitaju čakavštinu

Više sa portala poduckun.net ...