[FOTO/VIDEO] Otvorena izložba “La Grande Bellezza”: U Opatiji izložena Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine

Autor: Nikola Cvjetović 04.04.2022

Kako je proteklo otvorenje izložbe pogledajte u priloženoj galeriji i video isječku...

Opatija - Prvi dio izložbe “La Grande Bellezza” otvoren je večeras u opatijskom Gervaisu. Izložba, koja u fokus donosi pregled originalnih dizajnerskih nacrta, fotografija, maketa, multimedijalnih sadržaja te automobila kao što su Giulietta Sprint iz 1954. godine, Ferrari 308 GTB iz 1980. i Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine izazvala je veliki interes javnosti.

Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine jedan je od najprestižnijih i najnaprednijih automobila proizvedenih tridesetih godina. Snaga i iznimna brzina odlike su ovog sportskog spidera s karoserijom renomirane kuće Touring iz Milana. Spaja karakteristike GT i trkaćeg bolida. Godinama je ova Alfa ostala nepobjediva na utrkama, kako na cesti tako i na stazi. Osvojila je Mille Miglia, čuvenu Targa Florio, Veliku nagradu Monaka i (čak četiri puta) 24 sata Le Mansa. Alfu Romeo 8C 2300 vozili su neki od najpoznatijih pilota onog vremena: Nuvolari, Campari, Chinetti, Brivio, Sommer, Borzacchini.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Fernando Kirigin, a pozdravne govore uputili su i generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, zamjenik župana Vojko Braut, direktorica muzeja MAUTO Mariella Mengozzi i ravnatelj Festivala Ernie Gigante Dešković.

– Među izloženim automobilima koji svjedoče o jedinstvenom i prepoznatljivom dizajnu posjetitelji opatijskog Gervaisa mogu vidjeti Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine. Automobil je izložen u prizemlju centra Gervais do 26. travnja 2022. godine. Ujedno, ovom prilikom zahvaljujem talijanskom Konzulatu u Rijeci na dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji s Gradom Opatijom, istaknuo je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Izložba se postavlja u suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO, a u Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom Unijom i izdavačkom kućom EDIT.

VIDEO

Nacionalni muzej automobila iz Torina – MAUTO jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.

Ulaz na izložbu je slobodan, a u Centru Gervais će se moći pogledati do 26. travnja, dok će u Galeriji Kortil u Rijeci gdje se otvara sutra, u utorak u 19 sati uz druge modele automobila biti otvorena do 3. svibnja. Nakon Rijeke, kompletna izložba će se 12. svibnja preseliti u Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu.

Kako je proteklo otvorenje izložbe pogledajte u priloženoj galeriji i video isječku...

Otvorena izložba “La Grande Bellezza”: U Opatiji izložena Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine

Više sa portala poduckun.net ...