[FOTO/VIDEO] Slavljeničkim koncertom ženskog zbora KUD-a Učka svečano otvorene ovogodišnje "Matuljske ljetne večeri - Tramontana će vas ofriškat”

Autor: Nikola Cvjetović 03.07.2022

kud_ucka_matulji_2022_amfiteatar__3_

Učkarice su ovom prilikom predstavile nove kostime, ali i latino mix. Što smo zabilježili na jučerašnjem koncertu pogledajte u velikoj video reportaži koju donosimo u nastravku...

Matulji - Svečano je bilo sinoć u matuljskom Amfiteatru, a povod nije bilo samo otvorenje ovogodišnje manifestacije "Matuljske ljetne večeri - Tramontana će vas ofriškat” već obilježavanje iznimnog jubileja - 60. godina ženskog pjevačkog zbora KUD-a Učka iz Matulja.

kud_ucka_matulji_2022_amfiteatar__4_

60. obljetnica uspješnog rada i baštinjenja našeg dragog 'ča' te naslijeđa Ivana Matetića Ronjgova i njegovog učenika te osnivača i dugogodišnjeg voditelja zbora Lea Ivančića KUD-a Učka Matulji protekla je pod vodstvom Saše Matovine, a koncert su u ulozi gostiju uveličali Tajana Dukić, muška klapa Skalin te plesni par Sanja Južnić i Bernard Beževan. Program je vodila Rajka Jurdana Šepić, dok je uvertiru napravio načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.

kud_ucka_matulji_2022_amfiteatar__2_

Prvo dio programa bio je u znaku tradicijske glazbe našeg kraja - uz nezaobilaznog Gervaisa i Matetića. Zatim je zbor izveo hrvatske narodne pjesme, ali i međunarodne narodne pjesme, čiji je vrhunac bila izvedba bugarske narodne rugalice - Ergen deda (Stari mladić). Drugi dio koncerta obilježile su popularne i zabavne obrade, a predstavljen je i novi latino mix. Uz talijanske popularne pjesme i internacionalni program proslava se privela kraju, a uz 'Sunčane fontane' zaključeno je obilježavanje 60. rođendan KUD-a Učka Matulji.

kud_ucka_matulji_2022_amfiteatar__4_

– Zbor je nastal u vreme kad je došlo do jednog kulturnog vakuma u oven kraju, kada su se gasili zborovi, tamburaški sastavi, scenske i dramske udruge… Tada je ugašen i prvi matuljski poslijeratni zbor, Sisol, čiji su se članovi okupili još i za vrijeme rata kada su pjevali po podrumima i skloništima, a već 1945. godine održali su prvi koncert. Ja sam trebao početi voditi taj zbor, no kako je on prestao s radom, odlučili smo da bi bilo bolje da osnujemo novi zbor, koji će privući školsku djecu. Tako je nastao KUD ”Učka”, koji je prvo leto bil mješoviti zbor s preko pedeset članova, no već drugega leta ostali smo isključivo ženski sastav sa tridesetak članica. Znal san da ako vas buden tjeral samo na istarsku narodnu muziku, ča je mane bil cilj, da ćete me poslat kvragu i nećete prihajat na probi, pa san onda to malo miješal s popularnom glazbom, kao što je bila skladba “Somewhere Over the Rainbow” iz “Čarobnjaka iz Oza”, kazao je pokojni maestro Ivančić za PodUčkun.net prije deset godina na obilježavanju pola stoljeća ženskog zbora KUD-a Učka.

VIDEO

Slavljeničkim koncertom ženskog zbora KUD-a Učka svečano otvorene ovogodišnje "Matuljske ljetne večeri - Tramontana će vas ofriškat”

Više sa portala poduckun.net ...