[FOTO/VIDEO] U foajeu Gervaisa otvorena izložba fotografija mladih autora 'Baci oko (objektiva) na okoliš'

Autor: Kristina Tubić 22.11.2022

Fotogaleriju i video prilog s otvorenja izložbe pogledajte u nastavku teksta...

Opatija - Izložba fotografija mladih autora „Baci oko (objektiva) na okoliš“ otvorena je u foajeu Centra Gervais i može se pogledati do petka.

Izloženo je šezdesetak fotografija koje su snimila 33 polaznika ciklusa radionica angažirane okolišne fotografije pod vodstvom Petra Kürschnera Jr. provedenog u sklopu projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA koji financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Od svibnja do studenog održane su četiri tematske radionice kroz koje su mladi imali prilike naučiti osnove primijenjene fotografije te su u sklopu praktičnih zadataka na terenu fotografirali nepravilnosti u okolišu, i to ne samo otpad, već i motive betonizacije, sječe stabala, ugrožavanja zelenih površina i sl.

Posjetitelji izložbe su većinom glasova odabrali najbolje fotografije – prvo mjesto osvojila je Natali Hrelja, drugo mjesto Anja Luksetić, a treće Noa Šakić. Nagrade su im uručili voditeljica ŽLICA-e Diana Kovačić, fotograf Petar Kürschner, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić te predstavnici škola sudionica u projektu ravnatelj GEK-a Boris Barbarić te profesorice Ivana Černeha iz GEK-a i Iva Kranjčić iz HT škole.

- Bilo mi je jako lijepo i zanimljivo sudjelovati na radionici okolišne fotografije. Učenica sam četvrtog razreda i prvi put sam pohađala foto radionicu. Fotografirali smo mobitelima. Osim što smo naučili puno o fotografiji, šetali smo gradom te razgovarali o očuvanju okoliša. Na izložbi su moje dvije fotografije, jednu sam snimila kraj škole, a drugu u parku. Jako me veseli što sam osvojila prvo mjesto, istaknula je pobjednica foto natječaja Natali Hrelja.

- Polaznici radionice imali su individualne praktične zadatke na terenu koji su rezultirali fotografijama otpada i drugih uočenih zagađenja i nepravilnosti u neposrednom okolišu uvažavajući osnovne zakonitosti dokumentarne fotografije, a koje su potom projicirane i zajednički analizirane u prostoru ŽLICA.e. Preostalo je zatim osmisliti naziv svoje fotografije i ponosno se pojaviti na izložbi. Izložba u Gervais donosi viđenje okoliša Opatije okom objektiva njezinih mladih, a ujedno i priliku da svojim fotografijama potaknu ostale da “bace oko na okoliš”. Pritom se ne misli samo na otpad već i na odnos prema urbanoj sredini u smislu građenja, betonizacije, degradacije i propadanja postojećih stambenih objekata, naročito sječe stabala i ugrožavanja zelenih površina, odnosno svih faktora koji negativno utječu na stvaranje ugođaja skladne i održive gradske cjeline, za sve one koji žive, rade, borave, uživaju u Opatiji, kazala je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je DJ Mirilo.

VIDEO

U foajeu Gervaisa otvorena izložba fotografija mladih autora 'Baci oko (objektiva) na okoliš'

Više sa portala poduckun.net ...