[FOTO/VIDEO] U Galerijici otvorena izložba 'Terra deformacije' udruge Interinova

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.10.2022

Radovi podsjećaju na kamen, a izrađuju se od gline naziva kamenina.

Matulji - U “Galerijici” u Matuljima otvorena je nova izložba udruge Interinova, osnovane 2002. godine sa željom unaprjeđenja i promicanja inovacijske i umjetničke djelatnosti. Na izložbi naziva “Terra deformacije” izloženi su radovi u japanskoj kurinuki tehnici koje su izradili Dijana Trtanj, Ivna Safundžić, Irene Mestrovich, Bruno Paladin, Mladen Ivančić i Mia Mihaljević Ivančić.

“Ovoga puta smo se obratili istoku otkuda smo uzeli jednu japansku tehniku koju smo izrađivali, zove se kurinuki. To je tehnika gdje vi ručno djelujete na glinu, oblikujete ju, režete, zarezujete i stvarate te plohe koje kasnije obrađujete bojama i glazurama. ”, objasnila je Ivna Safundžić iz Udruge Interinova.

Radovi podsjećaju na kamen, a izrađuju se od gline naziva kamenina.

“Ta glina se pali na preko 1200 stupnjeva, ima jako veliku čvrstoću, neporozna je i ustvari se ponaša kao kamen na toj temperaturi. Za pripremu ovih radova trebalo nam je 4 mjeseca jer nije sve tako jednostavno. Treba uloviti mot i trenutak kad intervenirati na glini, kako to napraviti, a i mi se sastajemo samo jednom tjedno, pa je i zato trebalo toliko vremena”, rekla je Safundžić.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada, pa iz udruge pozivaju sve da se požure do Matulja i razgledaju ovu zanimljivu izložbu.

VIDEO

U Galerijici otvorena izložba 'Terra deformacije' udruge Interinova

Više sa portala poduckun.net ...