[FOTO/VIDEO] ŽENSKA SNAGA U MOŠĆENICAMA: Otvoreno je 13. Izdanje međunarodne likovne kolonije “Mošćenički pinel”

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.08.2022

Kako je proteklo otvorenje pogledajte u video isječku i velikoj fotogaleriji...

Mošćenice – Otvoreno je 13. Izdanje međunarodne likovne kolonije “Mošćenički pinel”. Riječ je o koloniji koja se održava u srednjovjekovnom gradu Mošćenicama, a čiji je organizator radna grupa za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga. Suorganizatori su Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga, Općina Mošćenička Draga te Zajednica Talijana Mošćenička Draga, dok je otvaranju kolonije svoj obol dala čakavska pjesnikinja Silvana Milotić.

- Ja bih se zahvalio organizatoricama, to je jedna ekipa vrijednih žena koja likovnu umjetnost na području općine Mošćenička Draga godinama gura naprijed. Ovo je već trinaesti pinel, uz samo jednu godinu pauze, i to one pandemijske kada se ništa nije održavalo. Trenutno imamo još puno gostiju ovdje jer je odlična sezona, ali ova je manifestacija uvijek dobrodošla u vidu turističke promocije jer produljuje sezonu, ostvaruje noćenja i oživljava ovaj kraj, naglasio je načelnik općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.

U koloniji ove godine sudjeluje šest umjetnica iz Hrvatske i inozemstva, odnosno: Renate Brandstätter iz Austrije, Lea Čeč iz Hrvatske, Edit Glázer Kozma iz Mađarske, Christine Kertz iz Austrije, Marion Mauss iz Njemačke i Tea Paškov Vukojević iz Hrvatske.

- Zahvaljujemo svima koji su nam na bilo koji način pomogli da ostvarimo naše zacrtane ciljeve. Koloniju otvaramo djelima kojima se predstavljaju umjetnice, a koja se mogu razgledati ovdje u prizemlju kaštela, a 1. rujna moći će se pogledati izložbu novonastalih radova uz lajtmotiv ”ženska snaga’’ u Mošćenicama, poručila je Elena Rudan, predsjednica Katedre Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga.

Cilj kolonije je promoviranje kulturnih i turističkih vrijednosti Mošćenica kao jednoga od najstarijih i najočuvanijih gradića na Liburniji, otkrivanje kreativnosti prostora, uključivanje Mošćenica u međunarodnu mrežu gradova i mjesta u kojima se održavaju slične likovne radionice, intenziviranje likovnoumjetničke suradnje i razmjene na međunarodnoj razini.

VIDEO

ŽENSKA SNAGA U MOŠĆENICAMA: Otvoreno je 13. Izdanje međunarodne likovne kolonije “Mošćenički pinel”

Više sa portala poduckun.net ...