Galerija Eugen K. Brseč predstavlja Zbirku s pečatom / iz osobne zbirke umjetnika Đanina Božića

Autor: Nikola Cvjetović 01.07.2022

Arhiva

U budućnosti će ovakve zbirke predstavljati važnu okosnicu, najvjerojatnije javnih ustanova, s obzirom na to da u Hrvatskoj danas ne postoji institucionalni otkup djela suvremenih umjetnika.

Brseč - U galeriji Eugen K. u Brseču otvara se u subotu, 2. srpnja u 20 sati, izložba pod nazivom Zbirka s pečatom / Iz osobne zbirke umjetnika Đanina Božića.

U svijetu je opće prisutan fenomen prikupljanja djela suvremene umjetnosti, posebno na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. I u Hrvatskoj je primijećena ta tendencija no s jednom specifičnom razlikom: najčešći kolekcionari suvremene umjetnosti su sami umjetnici, a ne imućni mecene ili ljubitelji umjetnosti.

Gotovo kod svakog umjetnika-kolekcionara kreće se razmjenom umjetnina da bi se kasnije to pretvorilo u otkupe i, ponekad, darove bez razmjene. U takav koncept uklapa se i predstavljena zbirka umjetnika Đanina Božića koji pomno njeguje prikupljanje konkretne i geometrijske umjetnosti uz različite obrasce apstrakcije. Sa sakupljanjem umjetnina krenuo je od samog početka svoga stvaralaštva, po završetku fakultetske naobrazbe, 1986. godine. Kako je u tom periodu i sam krenuo u izlaganje svojih radova, razumljivo je da je tada i krenuo u izravnu komunikaciju s ostalim umjetnicima. Zanimljivost njegove zbirke je da sadrži djela i hrvatskih i europskih autora, posebno talijanskih.

U budućnosti će takve zbirke predstavljati važnu okosnicu, najvjerojatnije javnih ustanova, s obzirom na to da u Hrvatskoj danas ne postoji institucionalni otkup djela suvremenih umjetnika. Ta je činjenica vezana uz više faktora: nezainteresiranost djelatnika muzeja i galerija da posjete ateljee umjetnika jednako kao i nedostatak javnog novca za šire otkupe.

Autori koji izlažu su Getulio Alviani, Maurizio Mochett, Edoardo Landi, Mario Dalpra, Nelio Sonego i Giulio Paolini, svi iz Italije; Renate Kasper, Otto Reitsperger i Jürgen Wolff iz Njemačke; Anna Baranek iz Kanade; Almir da Silva Mavignier iz Brazila; Kenneth Snelson iz S.A.D.-a; Jöel Stein iz Francuske; Milan Erič i Metka Krašovec iz Slovenije i hrvatski umjetnici Julije Knifer, Ivan Picelj, Duje Jurić, Vesna Kovačić, Jelena Perić i Ivan Kožarić.

Izložbu organizira Udruga Jenio Sisolski – Brseč, a ostaje otvorena do 28. srpnja, svakog dana osim ponedjeljka od 18 i 30 do 21 sat.

Više sa portala poduckun.net ...