GIIPUJA: Turneja “100 šterni, ćo!” se nastavlja u Mošćeničkoj Dragi

Autor: Nikola Cvjetović 19.05.2022

wp-content/uploads/2020/08/damjans-giipuja-branko-jani-kukurin-2020-kastav-3.jpg

Do danas je u okviru projekta odsvirano 27 koncerata, a novi nastupi najavljeni su u Pazinu i Mošćeničkoj Dragi.

Mošćenička Draga - “100 šterni, ćo!” cjelogodišnja je turneja od sto koncerata kvarteta GIIPUJA po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara, a tri nova koncerta održat će 22. svibnja, na području općine Mošćenička Draga. Prvi nastup na rasporedu je u 16 sati u Goloviku, dva sata kasnije svirat će se u Martini, dok će program zaokružiti nastup u Brseču u 20 sati.

Svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem GIIPUJA (Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi) nas vodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu i aktualizirajući je u suvremenom kontekstu. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se quartetom otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu jazz improvizacije.

GIIPUJA često izlazi iz komfora koncertnih dvorana i klubova, što postaje njihov zaštitni znak. Nakon jednodnevne turneje na 5 šterni na području Grada Kastva, u rujnu 2019.godine, rodila se ideja o projektu “100 šterni, ćo!”, koji je svoju realizaciju, radi pandemije, doživio ove godine. GIIPUJA koncerte bilježi kamerom, kako bi prenijeli i autentičnu atmosferu svake od lokacija na kojoj predstavljaju svoju glazbu.Vizure snimljenih mjesta postaju trajne razglednice koje žive u virtualnom digitalnom svijetu, dostupne znatiželjnicima sa svih strana svijeta, a povezane autentičnom glazbom.

Krajem prošle godine kvartet je objavio album naziva “GIIPUJA za Matetića”, u nakladi izdavačke kuće Rezonator Records, temeljen na motivima tradicionalne glazbe s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.

Više sa portala poduckun.net ...