"GIIPUJA za Matetića" va kamike i “100 šterni, Ćo!”

Autor: Nikola Cvjetović 18.03.2022

Prvi nastupi najavljeni su za subotu 19. ožujka od 11 sati na šterni kastavskoj Lokvini, a od 13 sati na šterni u mjestu Kraljevac, također, u Gradu Kastvu. Dan kasnije, 20. ožujka koncerti se nastavljaju od 11 sati na šterni u mjestu Škrapna i od 14 sati u Velom Brgudu.

Kastav - GIIPUJA ovog vikenda predstavlja izdanje va kamike hvaljenog albuma "GIIPUJA za Matetića" i kreće sa realizacijom novog projekta “100 šterni, Ćo!”

“Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima” ili, skraćeno, “GIIPUJA” projekt je kontrabasiste Damjana Grbca koji se, povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje. Krajem prošle godine na streaming servisima objavljen je album naziva “GIIPUJA za Matetića”, u nakladi izdavačke kuće Rezonator Records, temeljen na motivima tradicionalne glazbe s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga, a njegovo će fizičko izdanje na USB sticku va kamike, u istarskom kamenu Selina, i u kutijici od istarskog jasena biti predstavljeno u petak, 18. ožujka s početkom u 20 sati u prostoru gradske Vijećnice Grada Kastva na Trgu Lokvina.

GIIPUJA (Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi) često izlazi iz konfora koncertnih dvorana i klubova. U prošlosti nisu postojale koncertne dvorane, festivali, velike produkcije, marketing, promocija, društvene mreže ili internet. Glazba se izvodila u raznim životnim prilikama i različitim ambijentima.Vjenčanja, sprovodi, rođenja, trgovi sela ili gradova, dolci, vrtovi, ulice, kuće, šterne, bili su pozornice na kojima se glazba izvodila iz gušta, zabave, tradicije i druženja. Bez pozornice, svjetlosnih efekata ili ozvučenja, GIIPUJA se izlaskom u javne prostore prepušta iskonskom poštovanju zvuka. Nakon jednog od takvih ‘izlazaka’ i jednodnevne turneje na 5 šterni (bunara) na području Grada Kastva, zabilježene kamerom kao cjeloviti film “GIIPUJA po šternah va Kastve”, rađa se nova ideja.

“100 šterni, ćo!” cjelogodišnja je turneja od sto koncerata na šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Svaki od koncerata biti će zabilježen kamerom, kako bi se, osim glazbe, prenjela autentična atmosfera svake od lokacija na kojoj će GIIPUJA predstaviti svoju glazbu.Vizure snimljenih mjesta postat će trajne razglednice koje će živjeti u virtualnom digitalnom svijetu, dostupne znatiželjnicima sa svih strana svijeta, a povezane autentičnom glazbom. GIIPUJA će na nastupima u okviru ove turneje ugostiti i prijatelje glazbenike koji će svojim izvedbama dodati novu boju autentičnom glazbenom koloritu originalne postave.

Prvi nastupi najavljeni su za subotu 19. ožujka od 11 sati na šterni kastavskoj Lokvini, a od 13 sati na šterni u mjestu Kraljevac, također, u Gradu Kastvu. Dan kasnije, 20. ožujka koncerti se nastavljaju od 11 sati na šterni u mjestu Škrapna i od 14 sati u Velom Brgudu.

Album “GIIPUJA za Matetića” možete poslušati na streaming servisima - https://rezonator.streamlink.to/giipuja-za-matetica .

Više sa portala poduckun.net ...