Glazbena razglednica iz Lovrana: Ženski zbor Sklad iz Bakra oduševio Lovrance

Autor: Marina Pauletić 09.07.2024

- Tako su skladbe tradicijskog karaktera izvele s lakoćom i sigurnošću pa su „Čija je ono divojka“, „Šetali se Jelica i Ive“ i Fiova „Dobra večer ružo moja“, zazvučale izvorno, razgovijetno i zvonko, kazao je dr. art. Mihalj Ivković.

Lovran - Još jedan u nizu uspješnih koncerata održao se na trgu Svetog Jurja u Lovranu proteklog petka nastavljajući manifestaciju „Ljeto u Lovranu“, u organizaciji Općine Lovran – Kultura Lovran.

Tom prilikom nastupio je Ženski zbor Sklad iz Bakra, koji je pod umjetničkim vodstvom Maestre Nade Matošević u zadnjih par godina doživio novi uzlet obogaćivanjem programa i podizanjem kvalitete pjevačkih izvedbi.

- „Sklad“ kao udruga postoji već 147 godina, a navedeni zbor je sastavni dio te kulturne udruge koja čuva baštinu našega kraja i ostvaruje značajne uspjehe koji su, nažalost, nedovoljno poznati građanstvu, te se nadamo da će se to u budućnosti promijeniti. Drage su se gošće, predstavile zanimljivim programom mješovitog sadržaja primjerenog za svačiji ukus ne podilazeći konzumerističkim trendovima kojih danas ima i previše. Tako su skladbe tradicijskog karaktera izvele s lakoćom i sigurnošću pa su „Čija je ono divojka“, „Šetali se Jelica i Ive“ i Fiova „Dobra večer ružo moja“, zazvučale izvorno, razgovijetno i zvonko, kazao je dr. art. Mihalj Ivković.

- Mokranjčevi „Primorski napjevi“, „II. Rukovet“ i Cossettova „Španjolska suita“, dočarali su nam samo mali dio bogatog klasičnog programa koji se gaji u „Skladu“. Raspjevanim, dinamički širokim i emotivno zrelim izvedbama Ronjgova, Papandopula i romske tradicijske skladbe „Nane Tsoha“, „Sklad“ je završio svoj nastup pred lovranskom publikom koja ih je nagradila i više nego zasluženim srdačnim aplauzom, nastavio je Ivković.

- Praćenje nogometne utakmice u obližnjem ugostiteljskom objektu bi se ubuduće moglo zaustaviti barem tijekom odvijanja kulturnih sadržaja u staroj jezgri Lovrana, kako bi publika mogla nesmetano uživati u vrijednosti istih, uputio je Ivković kritiku.

- Odabirom „Sklada“ organizator je omogućio nazočnima jedinstven uvid u hrvatsku nacionalnu glazbenu kulturu, kako tradicijskog, tako i umjetničkog stvaralaštva. S toga, sve čestitke „Skladu“ i poziv lovranskoj publici da i dalje prate i „Sklad“ i ljetne koncerte u Lovranu, zaključio je svoj osvrt na nastup zbora dr. art. Mihalj Ivković.

Više sa portala poduckun.net ...