Izložba "Haljina..." autorice Monike Sinković otvorena u vološćanskoj galeriji Artsada

Autor: Nikola Cvjetović 20.05.2024

Ilustracija - arhiva

- Sinković nas je svojom izložbom „Haljina...“ uvela u ljeto, u kojem nas iščekuju samostalna izložba Josipe Krolo u srpnju te najavna izložba Mandraća „U iščekivanju Mandraća“ u kolovozu, najavljuju iz Galerije Artsada.

Volosko - Prošle subote, u Galeriji Artsada, otvorena je samostalna izložba naziva „Haljina...“ autorice Monike Sinković. Ova mlada umjetnica iz Zagreba već drugi put izlaže u izložbenom prostoru Galerije Artsada. Njeno prvo predstavljanje publici Primorsko-goranske županije bilo je prošle godine u travnju na skupnoj izložbi povodom otvorenja galerije kada je imala priliku izlagati rame uz rame umjetnicima s područja suvremene likovne scene kao što su Joško Eterović, Diana Trohar, Nikica Jurković i dr.

Monika Sinković je iznimno posvećena umjetnica koja je za svoj likovni medij izabrala upravo slikarstvo, specijalizirajući se u uljanoj tehnici. Prepoznatljiva po lazurnom slikarstvu, kojim postiže transparentnost, na ovoj izložbi se okušala u gušćim nanosima boje koje je postigla korištenjem špahtle. Cijeli opus radova nastao je na motivu haljine, koji se kasnije razvio u razne druge motive.

- Postav izložbe „Haljina...“ osmišljen je kao niz cjelina koje se razvijaju i nadovezuju na motiv haljine, te predstavlja postepeno napuštanje figuracije. U postavu se nalazi petnaestak radova različitih formata nastalih 2024. godine, koji su ovom prilikom po prvi puta predstavljeni publici. Monika Sinković svojim radovima promatra svijet očima djeteta, uočava detalje i nepravilnosti, te je zadivljena prirodom koja nas okružuje. Zanimaju je najsitnije karakteristike određenih predmeta i površina. Za razliku od ranijih, figurativnih radova, na izložbi „Haljina...“ po prvi puta susrećemo se i s apstrakcijama u kojima kolorit preuzima glavnu ulogu u definiranju kompozicije i naglašavanju detalja, ističe voditeljica galerije i kustosica izložbe Matea Bakotić.

Monika Sinković diplomirala je 2023.godine u klasi profesora Tomislava Buntaka, iako ističe : „Veliku podršku i vjetar u leđa dao mi je profesor Predrag Todorović, kojeg izuzetno poštujem i kao umjetnika i kao čovjeka. Mišljenja sam da je izrazito bitno podržavati se i vjerovati jedni u druge“.

- Sinković nas je svojom izložbom „Haljina...“ uvela u ljeto, u kojem nas iščekuju samostalna izložba Josipe Krolo u srpnju te najavna izložba Mandraća „U iščekivanju Mandraća“ u kolovozu, najavljuju iz Galerije Artsada.

Izložba „Haljina...“ prodajnog je karaktera. Ostaje otvorena do 7. lipnja, a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od srijede do nedjelje od 10 do 14 sati ili po dogovoru kontaktiranjem na e-mail adresu info@galerija-artsada.hr .

Više sa portala poduckun.net ...